Košta 90 dinara, a za OVO VOĆE kažu da je NAJZDRAVIJE na planeti. Čak i samo JEDAN PLOD dnevno može da preporodi vaš organizam!

Ova voćka svakako nije jedna od najpopularnijih na našim prostorima, što je prava šteta - jer samo četiri do šest plodova dnevno mogu vašem organizmu da pruže brojne blagodati. Neki stručnjaci tvrde da čak i samo jedna urma dnevno pravi razliku!


Za urme kažu da je najzdravije voće na planeti, a već vekovima su neizostavan deo ishrane u arpaskim zemljima, odakle se najčešće i uvoze - Egiptu, Iraku, Iranu, Libiju, Tunisu... One su i veoma povoljna poslastica, jer za 200 grama suvih urmi treba da izdvojite svega 90 dinara, dok je cena onih svežih oko 750 dinara po kilogramu.

 No, važno je znati da je sasvim dovoljno kupiti 200 do 300 grama ovog voća, i to će vam potrajati nekoliko dana - urme brzo zasite i zaslade, i služe kao brza užina i zdrava alternativa industrijskim šećerima. Zovu je i "čokoladom" među voćem, a njen ukus zaista podseća na ovaj dezert.


Urme su po svom sastavu prava pravcata multivitaminska bomba, sadrži vitamine B6, selen, vlakna, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, a određena istraživanja pokazala su da je ova voćka i antikancerogena. 

Dakle, urma olakšava u čitavom nizu tegoba i delotvorna je na nekoliko nivoa. Pa, hajde da prelistamo šta sve to može ova egzotična voćka.
*Pomaže kod anemije
Ako imate problema sa anemijom, posegnite za urmama - one su ukusan, a odličan izvor gvožđa.
*Rešenje su za problem sa zatvorom
Urme će ubrzati i regulistai probavu, a najbolje je da nekoliko urmi potopite u čašu vode, pa ostavite da odstoje preko noći, kako bi pustile svoj sok. Ujutru tečnost popijte - to je izvrstan laksativ i lek za zatvor i lenja creva. Na 100 grama urme sadrže oko 8,5 gr vlakana, a zna se koliko su vlakna blagotvorna za probavu.
*Produžavaju osećaj sitosti
*Snižavaju neželjeni holesterol u krvi
*Najbolja su hrana za mozak

*Povećavaju seksualnu izdržljivost i deluju kao afrodizijak 

*Deluju kao energetski stimulans
Urme su veliki energetski buster, a maksimalan energetski efekat daju kada ih pomešate sa mlekom. Sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza koji su neophodni da bi ljudsko telo imalo elena.
*Čuvaju vid
*Jačaju srce
*Jačaju zubnu gleđ

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom