Dobro se čuvajte jer može biti fatalno: 12 tihih znakova da u telu imate opaku pantljičaru

Dobro se čuvajte jer može biti fatalno: 12 tihih znakova da u telu imate opaku pantljičaru

Zaraza parazitom pantljičere je izlečiva, ali i kobna ako se ne leči na vreme. Kako se može javiti bez ikakvih simptoma dok ne naraste, važno je da obratite pažnju na ove signale


Ukoliko jedete sirovo ili nedovoljno pečeno meso, svoj organizam dovodite u opasnost za dobijanje pantljičare. Pantljičara (Cestodes) je klasa pljosnatih crva koja vodi endoparazitski način života. Odrasle jedinke žive u crevu čoveka i izazivaju teška oboljenja jer su veoma patogene. Telo im je izduženo, dorzoventralno spljošteno (ima oblik pantljike) i podeljeno na veliki broj članaka (proglotisa) koji zajedno dostižu dužinu od 1 mm pa do 10 m.

12 tihih znakova da imate opaku pantljičaru:

1. Bol u stomaku
Bol u stomaku, koji se često opisuje kao oštar bol koji se proteže duži vremenski period, može biti signal da imate parazitarnu infekciju. Vaš lekar može to isključiti jednostavnom testom krvi ili stolice.

2. Crvi u stolici
Jedan od najčudnijih simptoma koji se mogu dogoditi je izgled larve u stolici.

- Pacijenti mogu primetiti komadiće ili čitave crve u stolici ili osetiti njihovo kretanje kroz anus. Većina mojih pacijenata kada to primeti odmah zove ordinaciju i počinje da paniči. Uznemirujuće je, ali čini dijagnozu mnogo lakšom. -  kaže Niket Sonpal MD, pomoćni direktor internacionalne medicinske stanice u bolnici "Brookdale Hospital Medical Center" u Bruklinu.

3. Umor
Neki ljudi koji imaju pantljičaru kažu da su osetili neobičan razvoj zamora, a on može biti izazavan gubitkom hranljivih materija i borbom koju telo vodi protiv parazitske infekcije.

4. Nedostatak vitamina
Ako imate pantljičaru, u osnovi jedete za dvoje. Pantljičara iz vašeg organizma izvlači hranljive materije jer se tako hrani. Test koji otkriva anemiju ili nedostatak  B12 vitamina, može biti prvi znak da ste zaraženi.

- U slučaju zaraze, pantljičara ima afinitet za vitamin B12 i stoga se takmiči sa osobom koja je zaražena za apsorpciju. Kod pacijenata koji su zaraženi se može desiti nedostatak B12 vitamina i anemija. - kaže dr Sonpal.

5. Napadi
Neke vrste pantljičara mogu da putuju van digestivnog trakta i da završe u drugim sistemima tela, uključujući oči i mozak.

- Jedan od najiznenađujućijih simptoma je napad na mozak. Ta komplikacija se naziva neurocistercercoza, a može se predstavljati i kao glavobolja. - kaže Afonso Ribeiro, gastroenterolog sa "Tenet Florida Phisician Services" u Haleju na Floridi.

6. Visok nivo belih krvnih zrnaca
Test krvi može biti jedan od najrelevantnijih rezultata da imate parazite u telu.

- Jedna stvar me uvek tera da prvo pomislim da pacijent ima parazite, a to je povišen nivo belih krvnih zrnaca. To su bele krvne ćelije koje napadaju parazit. - kaže dr Sonpal.

7. Žudnja za prljavštinom ili solju
Čudno, ali istinito, pantljičatre mogu da žude za nečim ne tako jestivim, poput prljavštine.

- Žudnja osoba za solju ili prljavštinom, poznata i kao "pica", može biti znak da pacijent ima parazita. Ali, opet, postoje još neki uobičajeni uslovi koji to mogu izazvati. - kaže dr Ribeiro.

8. Mršavljenje
Pantljičare mogu da narastu i na 10 metara u dužini, a dok rastu, telu uskraćuju hranljive materije. Dakle, ako gudbite težinu bez dijete, vreme je da posetite lekara.

- Naglo mršavljenje i promene navika u crevima, mogu biti zabrinjavajući. - kaže dr Donald Cinman, gastroenterolog sa Menhetna.

9. Mučnina i gubitak apetita
Ne osećate se posebno gladnim? Pantljičara može izazvati da se osećate malaksalo i da gubite apetit zbog iritacije u crevima. U nekim slučajevima, paraziti mogu da izazovu mučninu, povraćanje ili dijareju kod pacijenata.

10. Oštećenja jetre
Pantljičare mogu pobeći u jetru i tamo razviti ciste. Ako paraziti nastave da rastu, mogu smanjiti snabdevanje krvi u zdravim delovima jetre i umanjiti funkciju jetre.

11. Intestinalna blokada
Kako pantljičara postaje veća i zauzima više probavnog sistema, ona na kraju može dovesti do blokada u digestivnom traktu. Na primer, to bi moglo blokirati slepo crevo ili žučne i pankreasne kanale. Ako se kanali blokiraju, može se razviti žutica, žutenje kože zbog nastanka bilirubina u krvi ili pankreatitis.

12. Bez ikakvih simptoma
Jedna od najstrašnijih stvari o parazitima poput pantljičare je to što se mogu kamuflurati, tako da osoba uopšte nema nikakvih simptoma.

- Tačan procenat pantljičara koje su asimptomatske nije potpuno poznat, ali zna se da će većina pacijenata koja ima infekcije bila bez ikakvih simptoma. To je zato što dok parazit raste može biti jako tih i jedva škodljiv za creva. - kaže dr Sonpal.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom