Kako da se rešite roja osa ili stršljenova kad ste napolju?

Kako da se rešite roja osa ili stršljenova kad ste napolju?

Ose i stršljenovi su društvene kolonije, pa budite sigurni da čim se pojavi jedna, uskoro stiže i ostatak ekipe

Bilo da ste u bašti, na pikniku u parku ili na terasi, oko vas se može pojaviti roj osa ili stršljenova. Ose, same po sebi, nisu opasne ukoliko niste alergični, ili ako se ne pojave u roju. Sa stršljenovima je stvar drugačija, oni mogu biti jako opasni. Ovi insekti će vas pre gnjaviti ako ste napolju, gde je i teže da ih se rešite, ali i za to postoji način.

Kako da se rešite roja osa i stršljenova kad ste napolju?

1. Ne upotrebljavajte slatke zamke 

Iako na Internetu postoji bezbroj sveta o tome kako da napravite zamke od šećera ili meda, to nije najbolje rešenje. Ako roj namiriše šećer, mala je verovatnoća da će se ceo roj upecati u vašu zamku. Moguće je da ovakve zamke privlače ose i stršljenove koji su daleko od vas.

2. Ose i stršljenovi ne dolaze samo po šećer

Iako insekti vole slatko, oni će namirisati i slanu hranu, pa će rado doći i po nju. Sendviči sa šunkom im mogu biti prava poslastica, pa je bolje da se držite podalje od bilo kakve hrane kad ste napolju.

3. Pokrivajte hranu

Ako idete na piknik ili ručate na terasi, pokrivajte svu hranu koja vam je van tanjira. Bez obizira da li vam je na meniju voće, povrće, slano ili slatko, ose i stršljenovi vole hranu koju jedu ljudi.

4. Zgrabite prvu osu koju vidite

Ose su društvena kolonija i prva osa koja vidi hranu će signalizirati i ostalima da dođu. Zato čim vidite prvu osu, zgrabite je. Sa stršljenvima je slično, ako se pojavi jedan i ostali će doći uskoro. Njih baš ne smete da zgrabite, zato je bolje da se udaljite sa tog mesta.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom