Čokolada je bolja od sirupa za kašalj - tvrde doktori

Čokolada je bolja od sirupa za kašalj - tvrde doktori

Mnogo je zanimljivije kada je lečenje bar slatko


Naučnici su nam ovoga puta doneli dobru vest. Kašalj je bolje lečiti čololadom nego sirupima namenjenim za tretiranje ovog problema.

Nekoliko lekara je potvrdilo teoriju o tome da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem, kao i problema sa kašljem.

Alin Moris, doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti, objasnio je zašto on veruje u teoriju sa čokoladom.

On kaže kako je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja nakon što su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao leku. Naime, pre nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na lečenje kašlja nego sirupi.

- Postoje dve razloga zbog kojih čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj - kaže Moris.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj, pa da zato treba da se konzumira kod upala grla ili iziritiranosti.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom