Devojka obolela od poremećaja zbog kog ne čuje muškarce

Devojka obolela od poremećaja zbog kog ne čuje muškarce

Ako ste žena, bar jednom kada je muškarac imao monolog, poželeli ste da imate neki daljinski upravljač, na kojem bi samo stisnuti dugme "off" i zvuk bi nestao. Međutim, da želja može da postane realnost pokazala je devojka koja ne čuje muškarce, ali nažalost, nije baš tako jednostavno.

Ona je obolela od retkog poremećaja sluha koji se manifestuje tako da osoba više ne čuje zvuke nižih frekvencija, uključujući i muški glas, piše B92.

Kineskinja Čen je jednog jutra shvatila da vidi svog dečka kako govori, ali ga uopšte ne čuje. S obzirom na to da je prethodno veče povraćala i da joj je smetala "zvonjava u ušima", odmah je otišla u bolnicu "Kuangdžu hospital".

Tamo joj je otorinolaringolog doktor Lin Šaoking, dijagnostikovao takozvani "Rivrs sloup hiring los" (Reverse-Slope Hearing Loss – RHSL), redak oblik poremećaja sluha u kom pacijent ne može da čuje niskofrekventne zvukove, prenosi "Helt".

Tako je Čen iz jugoistočne Kine postala jedna od retkih ljudi koji su razvili ovaj neobični poremećaj. Prema podacima dostupnim u audiovizuelnom centru u Tenesiju, samo 3.000 u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi pati od istih simptoma, a na 12.000 osoba sa oslabljenim sluhom dolazi jedna sa RHSL-om.

Osobe sa ovim retkim poremećajem gotovo nikada nemaju problem sa visokim frekvencijama, tako da žene i decu obično čuju normalno, a muče se sa nižim frekvencijama, pa ne čuju na primer, muške glasove, različita vozila, grmljavinu ili glas preko telefona. Lekarka koja je prva primila Čen, rekla je da pacijentkinja normalno čula njen glas, ali nije mogla da identifikuje šta je muški pacijent govorio dok je bio sa njima u bolnici.

Još uvek nije jasno šta uzrokuje takav delimični gubitak sluha, a lekari smatraju da to mogu uzrokovati neke genetske promene i nekoliko različitih bolesti i infekcija, a da "okidač za poremećaj može biti nagla promena pritiska u unutrašnjem uhu".

U slučaju mlade Kineskinje, doktor Šaoking smatra da su okidači za delimični gubitak sluha bili stres i ozbiljan i dugotrajan poremećaj spavanja. Kako se sada čini, Čen bi trebalo potpuno da se oporavi nakon lekarskog tretmana.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom