Evo zašto morate da se izujete i presvučete čim dođete kući

Evo zašto morate da se izujete i presvučete čim dođete kući

Prva stvar koju morate da uradite kada dođete kući jeste da se presvučete

Nešto najgore što možete da uradite jeste da sednete na kauč u istoj odeći u kojoj ste bili napolju, ili još gore - da sednete na krevet u kome spavate.
Stručnjaci savetuju da imate obavezno kućnu odeću i da je oblačite čim stignete kući. Razlozi za to su brojni. Mnogi od nas putuju do kuće gradskim prevozom u kome često sedimo, a ne možemo da znamo gde je sedela osoba pre nas i da li i koliko često menja odeću koju nosi. Isto važi i za obuću.

- Ljudi stalno sa sebe odbacuju mrtve ćelije kože, masnoću, znoj i još mnogo toga, a sve to može da se nađe na vašoj odeći. Svakoga dana odbacimo oko 500 miliona ćelija kože i litar znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu da prežive danima pa i nedeljama i mesecima na odeći, objasnio je doktor Filip Tierno, direktor Odeljenja za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku.

On dodaje i da nova tek kupljena odeća može da ima na sebi mnogo bakterija. Više od 40 odsto obuće koju nosimo napolje sadrži bakteriju Clostridium difficile koja je izuzetno otporna na antibiotike i može da dovede do dugotrajnih bolesti.

Osim toga, na podu po kome hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija, do pljuvačke, truleža i slično. Bakterije na cipelama žive danima, pa čak i mesecima. Neke sadrže i bakteriju ešerihiju koli i klebsiela pneumoniju. Izuvanjem pre ulaska u kuću smanjujete rizik od oboljenja, posebno ako su u kući mala deca koja puze po podu.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom