Kiseli kupus neophodan u zimskom periodu

Kiseli kupus neophodan u zimskom periodu


Kiseli kupus je u zimskom periodu jedna od najzastupljenijih namirnica na našim trpezama. Najviše u obliku sarme, podvarka i salate. U vreme praznika rasol od kiselog kupusa se najviše koristi kao lek za mamurluk.

Može se reći da je kiseli kupus u svakom obliku svojevrsni lek, jer je on je prava riznica vitamina, kao što je vitamin B12, neophodan najviše zbog održavanja neophodnog nivoa gvožđa.

Kiseli kupus takođe sadrži i vitamin C, koji čuva i podiže otpornost organizma, zatim kalcijum, magnezijum, fosfor.

Dobra strana kiselog kupusa je i ta što sadrži veoma malo kalorija pa se može jesti u velikim količinama bez bojazni od dobijanja novih kilograma.

Jedino bi osobe sa visokim krvnim pritiskom trebalo da se uzdržavaju od konzumiranja kiselog kupusa, pošto on sadrži dosta soli koja može da podigne pritisak.

Kiseli kupus veoma pozitivno utiče i na varenje hrane. Ne sadrži mast ni holesterol, što ga takođe preporučuje kao idealnu zimsku namirnicu.

Među brojnim dobrim uticajima na zdravlje je i regulisanje mineralizacije kostiju što se postiže zahvaljujući visokom sadržaju vitamina K. 

Iako je i slatki kupus veoma delotvoran po ljudsko zdravlje, istraživanja pokazuju da kiseli kupus ima bolje efekte.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom