Novi lek: Prokelj može da izleči ljude koji pate od opasne bolesti koja uništava mozak

Novi lek: Prokelj može da izleči ljude koji pate od opasne bolesti koja uništava mozak


Pronađen je novi lek koji bukvalno može da vas izleči od ove opake bolesti


Naučnici su razvili lek koji može da zaustavi propadanje moždanih ćelija, što znači da oboleli od Alchajmera imaju šansu da vode normalan život. Novi medikament je na bazi prokelja. Ovaj pomak u medicini se smatra revolucionarnim.

Najnoviji lek koji se testira, a za koji se veruje da može da leči Alchajmerovu bolest, je prepun vitamina A, koji se najviše nalazi u prokelju i šargarepi.

Naime, kada še razloži u organizmu, vitamin A se pretvara u retinoinsku kiselinu, koja je krucijalna supstanca za razvoj nervnog sistema.

Posle dve godine istraživanja se došlo do medikamenta koji je ispunjen dovoljnom količinom vitamina A koja može čak i da regeneriše pojedine ćelije sive mase. To je revolucionarno medicinsko otkriće, jer će ljudi koji pate od Alchajmerove i Parkunsonove bolest, kao i od demencije, moći da vode normalan život. Ukoliko se bolest otkrije na vreme, odnosno u ranoj fazi, to bi značilo da uz pomoć ovog leka može da dođe do potpunog oporavka.

Istraživači sa Duram univerziteta kažu da je njihovo ispitivanje još uvek u ranom stupnju, ali da je pomak u svakom slučaju veći nego što su se nadali. Novi lek je još dobar za tretiranje bolesti pluća, kao i mišićnih bolesti uopšteno.

- Retinoinska kiselina je važna u razvoju mozga i očiju ljudskog bića dok je još u materici. To je važno saznanje, jer ukoliko majka uzima dovoljno vitamina A, onda će se nervni sistem pravilno razvijati, te će kasnije u životu biti i olakšano lečenje na ovom polju - kaže profesor Peter Mekaferi.

Za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest je tipično odumiranje nervnih ćelija u mozgu zbog kojih telo ostaje bez vitalnih funkcija, što je poražavajuće. Kada se unese "super količina" vitamina A, onda je omogućeno da retinoinska kiselina popravi štetu.

Međutim, važna je i prevencija. Iako nemate probleme sa cirkulacijom krvi ili pamćenjem, važno je da unosite ovu važnu kiselinu u obliku vitamina A da biste obezbedili "prehranu" za svoj mozak. Najbolje bi bilo da pojačate unos prokelja i šargarepe i da ove namirnice uvrstite u svakodnevnu ishranu, pa ne bi trebalo da imate problem.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom