Ove vežbe pomažu kod zamora očiju

Ove vežbe pomažu kod zamora očiju


Ukoliko dosta vremena provodite za računarom, vrlo je moguće da često patite od simptoma zamora očiju. Ipak, uvođenjem vežbi za oči u vašu dnevnu rutinu, moći ćete da ublažite ovaj tip tegoba.

1. vežba - promena fokusa

Ova vežba bi trebalo da se radi dok sedite. Kažiprst jedne ruke postavite na 10-20 cm ispred očiju i fokusirajte pogled na ovaj prst. Dok držite pogled na kažiprstu, polako pomerajte ruku dalje od sebe. Potom se na trenutak fokusirajte na neku tačku u daljini. Vratite pogled na kažiprst i polako privucite ruku u prvobitan položaj. Ponovo se fokusirajte na neku tačku u daljini. Ponovite tri puta.

2. vežba - fokus na blizinu i na daljinu

I ova vežba se kao i prethodna radi u sedećem položaju, a ponavlja se pet puta.

Palac jedne ruke postavite 30 cm ispred lica i gledajte u njega 15 sekundi. Potom pronađite predmet ili tačku 5 m ispred sebe i držite fokus 15 sekundi. Na kraju, vratite pogled na palac.

3. vežba - osmica

Dok sedite, koncentrišite se na tačku na podu 3 m od vas. Potom počnite da pogledom "iscrtavate" tj. pratite zamišljenu osmicu na podu. Posle 30 sekundi, promenite smer "iscrtavanja" osmice i još 30 sekundi radite ovu vežbu.

4. vežba tj. dobra navika

Ako iz bilo kog razloga ne uspevate da uradite ove vežbe tokom dana, navika koje bi bilo dobro da se držite jeste da na svakih 20 minuta gledate u neku tačku 5 metara dalje od vas tokom 20 sekundi.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom