Rat zbog mikropenisa: Muškarci su u šoku, žene tvrde da je potpuno normalan, a evo šta kaže nauka

Rat zbog mikropenisa: Muškarci su u šoku, žene tvrde da je potpuno normalan, a evo šta kaže nauka


Muški ponos i obraz poslednjih par dana u velikoj je krizi

U svetlu ružnog kaljanja ugleda poznate srpske zvezde Jelene Karleuše, povelo se pitanje muškog ponosa, dostajanstva, ali i veličine kojom se muškarci hvale sve od veličine karaktera i ličnosti do ljudskih osobina i veličine penisa.

U momentu kada su plasirane eksplicitne fotografije na kojima je navodno Jelena Karleuša, osvanule su i fotografije penisa za koji se veruje da je penis Ognjena Vranješa, a koje je dotični navodno poslao pevačici ne bi li je oduševio i zainteresovao za vezu sa njim. Muškarci su komentarisali da je u pitanju mikropenis, ali se žene ne slažu sa njima.

Živimo u modernom dobu gde je slanje smelih i eksplicitnih fotki veoma zastupljeno i baš zbog toga trebate da povedete računa da ne budete žrtva prevare. Prepoznajte da li se “šmeker” koji vam šalje slike svog penisa hvali svojim velikim ili mikro penisom.

Prosečna dužina penisa kada je opušten je u proseku između 8,5 i 10,2 centimetra, dok je njegova dužina u erekciji 14,7 centimetra. Opušten penis ne znači da je u pitanju mikropenis, jer više od 90 odsto muškaraca ima prosečnu dužinu, dok samo 10 odsto ima ili izrazito velik ili izrazito mali penis.

Mikropenis je penis koji je manji od 7 centimetara kada je u erekciji, a njegova veličina dostiže od 2 do 3 centimetra kada nije u erekciji.

Mikropenis je organ koji je normalne veličine, ali se spolja vidi kao vrlo mali. Stvar je u tome je što je delimično skriven u telu. Uvučen je pod kožu donjeg dela stomaka i duboko u testise, pa zato izgleda “zarobljeno”. To je abnormalnost koja je vidljiva pri rođenju, a obrezanost tu ne igra nikakvu ulogu. Prvi zapisi o ovom fenomenu pojavljuju se na početku dvadesetog veka.

Sindrom uvučenog penisa rešava se, pre svega, hirurškim zahvatom.

Kod novorođenčadi s ovim problemom lekari ponekad procene da će se to odrastanjem samo srediti. Međutim, ukoliko se problem ne reši do doba adolescencije, može da se desi da neki mladići nikada ne dostignu fazu u potpunosti vidljivog i/ ili funkcionalnog penisa. Ovo može biti veoma traumatično. Pošto muškarci ne vide sopstveni penis, lakše im je da mokre sedeći na WC šolji.

Vrsta hirurškog zahvata zavisi od stepena abnormalnosti. Velika poboljšanja su vidljiva kod većine pacijanata kojima hirurg odstrani višak masti na području stidne kosti, a zatim penis namesti na svoje mesto.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom