"Samo 1 ili 2 džointa su dovoljna da sprže tinejdžeru mozak", tvrdi najnovije istraživanje

"Samo 1 ili 2 džointa su dovoljna da sprže tinejdžeru mozak", tvrdi najnovije istraživanje


Ovo istraživanje je uzdrmalo svetsku javnost

Najnovija ispitivanja su pokazala da tinejdžeri ne bi smeli da popuše ni jedan jedini džoint ukoliko ne žele da im se sprži mozak. Evo zašto marihuana tako utiče baš na njih.

Legalizacija marihuane se zahuktava kada je svet u pitanju, pogotovo SAD. Međutim, kod nas je situacija malo drugačija, tako da imamo sreće bar kada je ovo istraživanje u pitanju.

Najnovija studija pokazuje da postoji grupa "rekreativaca" kada je pušenje trave u pitanju koja to nikako ne bi smela da radi - a to su tinejdžeri.

Ranija istraživanja jesu pokazala da postoje neke beneficije korišćenja marihuane i naučnici se zalažu da se ona legalizuje samo u medicinske svrhe. Naš zakon, ipak, ne dozvoljava korišćenje opojne trave

Naime, marihuana ublažava stres i anksioznost, bol i mučninu. Ali, neophodno je napomenuti da ima i pregršt štetnih efekata po organizam.

Nedavna studija je pokazala zašto bi pušenje marihuane moglo da bude štetno za tinejdžere.

Naime, u studiji koja je objavljena u časopisu "Journal of Neuroscience", učestvovalo je 46 tinejdžera koji su izjavili da su jednom ili dva puta koristili kanabis do četrnaeste godine. Istraživači su potom upoređivali snimke mozgova tinejdžera sa onima koji nisu probali travu.

- Čini se da konzumiranje samo jednog ili dva džointa menja volumen sive mase kod tinejdžera, iako bi verovatno većina ljudi pretpostavila da je to nemoguće - rekao je Hju Garavan, glavni autor studije i profesor psihijatrije na Univerzitetu Vermont.

Najugroženija je amigdala koja se nalazi u mozgu, a koja je odgovorna za strahove i sve jače, odnosno izraženije emocije.

Stručnjaci savetuju da razgovarate sa svojom decom o negativnim uticajima droge i alkohola na njihov razvoj i posebno da ih obavestite o tome da korišćenje marihuane dovodi do promena u mozgu koje su vezane za njihova sećanja, emocije i zdravorazumsko rasuđivanje.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom