10 potpuno prirodnih načina da ojačate vaš imunitet i izbegnete smrtonosni grip i prehladu

10 potpuno prirodnih načina da ojačate vaš imunitet i izbegnete smrtonosni grip i prehladu

Sezona gripa ponovo je uzela maha i preti sve većem broju ljudi

Postalo je nemoguće izbeći gužve i mnogo ljudi u jednoj prostoriji, pa je virus gripa sve lakše preneti na druge ljude bilo da ste u gradskom prevozu ili na poslu zato je važno da primenite neke mere prevencije i ojačate vaš imuni sistem.

Ukoliko se niste na vreme vakcinisali i vaš organizam nije izgradio imuni sistem kao odbranu od gripa koji vlada ipak imate mogućnost da se zaštitite i sprečite ozbiljne posledice.

Ovo su 10 potpuno prirodnih načina da ojačate vaš imunisistem i sprečite prehladu i grip.

Perite ruke često i temeljno

Ovo je pravilo broj jedan kada je u pitanju zaštita od gripa. Lepo perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi kako biste se rešili virusa. Ne pipajte vaše oči, usta ili nos dok ne operete ruke.

Posvetite se vašem stomaku

Vaš stomak je prozor u zdravlje, a skoro 80 odsto imunog sistema krije se u stomaku i crevima. Uzimajte probiotik kako biste održali nivo dobrih bakterija koje se bore protiv infekcija na visokom nivou.

Smanjite konzumiranje šećera i alkohola

S obzirom da je za nama sezona praznika bili smo i više nego razuzdani kada su slatkiši i alkohol u pitanju. Previše šećera može da oslabi imuni sistem i učini telo manje otpornim na infekcije.

Smanjite stres

Stres je poznati neprijatelj imuniteta, pa se malo pozabavite vašim unutrašnjim mirom u čemu vam može pomoći meditacija, joga i akupunktura.

Spavajte 7 do 9 sati svake noći

Vaše telo u mnogome zavisi od spavanja koje mu pomaže da se reši toksina koji se nakupljaju tokom dana. Hronična neispavanost može da vam uništi imunitet.

Uzimajte pojačivače imuniteta

Dajte vašem imunom sistemu malo podrške i uzimajte namirnice i suplemente koji mogu da vam pomognu. Konsultujte se sa vašim lekarom koje suplemente smete da koristite ili se oslonite na prirodne pojačivače imuniteta kao što je med, kopriva i slične namirnice.

Suplementi sa antioksidantima i kurkumom

Antioksidanti su odgovorni za jači imunitet i pomažu da se tel oizbori sa otrovima. Kurkumin je narandžasti pigment u kurkumi i povećava zdravlje zglobova i kardiovaskularne funkcije.

Izbalansirajte količinu vitamina D u telu

Vitamin D je odličan modulator imunog sistema i ključan je u borbi protiv infekcija i regulaciju atoimuniteta. Optimalni nivo se kreće od 50 do 70 ng/mL.

Jedite supu od kostiju

Sigurno se sećate kako su vam mama i baka davale supu kada ste bili bolesni i kako vam je posle nje bilo mnogo bolje. Supa od kostiju je i te kako korisna za imuni sistem.

Vežbajte

Vežbanje podiže imuni sistem tako što povećava cirkulaciju i ubrzava transport antitela kroz naš krvotok čime se imuni sistem lakše bori sa bolesti. Vežbanjem se oslobađate od stresa i usporavate oslobađanje hormona stresa u telu.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom