Imamo razlog više za vas da razmislite o izlasku sa prijateljicama još večeras

Imamo razlog više za vas da razmislite o izlasku sa prijateljicama još večeras


Žene koje žele da poboljšaju svoje zdravlje treba češće da izlaze u provod sa drugaricama


Kako bi poboljšale svoje zdravlje, ženama se preporučuje da bar dva puta nedeljno izađu u provod sa prijateljicama.

Robin Dunbar psiholog i autor istraživanja rekao je da je opšte zdravlje žene mnogo bolje ako se ona dva puta nedeljno sastaje sa svojim prijateljicama na piću ili trač partiji.

- Dva puta nedeljno je vreme koje izdvajamo jer toliko imamo da posvetimo porodici i prijateljima. Takvo druženje je važno za oba pola, jer pozitivno utiče na njihovo zdravlje, kako fizičko tako i emotivno, rekao je Dunbar.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, prepričavajući šale i razgovarajući o svojim suparnicama. Sve to ima zdrave prednosti jer ubrzava vreme oporavka od bolesti, jača njihov imuni sistem, smanjuje nivo anksioznosti i čini ih boljim osobama.

Ono što su istraživači primetili jeste da samo dve od pet žena jednom nedeljno izlaze s prijateljicama, a još manje kada imaju porodicu. Žene u proseku posvećuju malo vremena negovanju prijateljskih odnosa.

Psihološkinja Alisa Rubi Baš ističe da redovna ženska druženja povećavaju serotonin i oksitocin i podseća da to potvrđuju i studije sprovedene na Stenfordu i UCLA-i. Takođe, što je žena starija, to je održavanje prijateljskih veza važnije.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom