Najmanja beba na svetu: Imao je samo 268 grama kada se rodio i mogao je da stane na dlan ruke (FOTO)

Najmanja beba na svetu: Imao je samo 268 grama kada se rodio i mogao je da stane na dlan ruke (FOTO)


Najmanja beba na svetu je preživela, izašla iz bolnice i sada može da živi normalnim životom

Rodilo se najveće "malo" svetsko čudo. U Japanu je još u avgustu došao na svet dečak težak svega 268 grama, a sada je izašao kući i kao pobednik uživa sa svojim roditeljima.

Doktori "Keio University" bolnice u Tokiju su pustili kući najmanju bebu na svetu koja je iz bolnice izašla zdrava. Beba se rodila u 24. nedelji trudnoće i imala je svega 268 grama. Bila je toliko malena da je mogla da stane na dlan.

Dečak je u bolnici je proveo gotovo šest meseci i težina mu je porasla na 3.238 grama.

Mališan se rodio u avgustu prošle godine hitnim carskim rezom jer mu težina u majčinom stomaku nije rasla. Doktori su procenili da mu je život u opasnosti i izvadili su ga iz majčine utrobe.

Brzo su ga smestili na neonatalno odeljenje intenzivne nege gde su upravljali njegovim disanjem i ishranom.

Sve je išlo po planu i mališan je dobijao na težini. Nakon nekog vremena mogao je i da sisa i tada su znali da je ono najgore prošlo.

Prethodni rekorder je dečak rođen u Nemačkoj koji je imao 274 grama. Bilo je to 2009. godine, a poznato je jer univerzitet u Ajovi vodi evidenciju najmanje dece na svijetu.

U svetu je zabeleženo rođenje 23 bebe koje su pri rođenju imale manje od 300 grama težine i koje su preživele. Samo četvero njih su bili dečaci.

Stručnjaci kažu da bebe porođajne težine ispod 1000 grama imaju veće šanse da dožive da im stane srce, da imaju probleme sa disanjem ili da se zaraze ozbiljnim bolestima, a razlog su nedovoljno razvijeni organi.

Stopa preživljavanja takvih beba u Japanu i drugim razvijenim zemljama poslednjih godina doseže čak 90 odsto. Ali ta stopa pada kod beba, posebno dečaka, rođenih sa manje od 300 grama.

- Želim da ljudi znaju da se deca mogu vratiti kući snažna čak i ako su rođena vrlo mala - rekao je dr Takeši Arimitsu.

Najmanja beba u Srbiji je devojčica koja je rođena sa 350 grama.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom