RASTE BROJ ŽRTAVA! AKO PRIMETITE OVE SIMPTOME, HITNO KOD LEKARA: Od gripa u Srbiji preminulo 15 pacijenata! Evo kako da se ZAŠTITITE

RASTE BROJ ŽRTAVA! AKO PRIMETITE OVE SIMPTOME, HITNO KOD LEKARA: Od gripa u Srbiji preminulo 15 pacijenata! Evo kako da se ZAŠTITITE

Stručnjaci iz Instituta "Batut" kažu da je 84.969 osoba obolelih uobičajen broj za ovo doba godine i savetuju građanima da vode računa o preventivnoj higijeni

Od početka sezone gripa u Srbiji je umrlo 15 ljudi, dok se sa simptomima ovog virusa lekarima za pomoć obratilo 84.969 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Epidemije gripa prijavljene su na teritoriji Pirotskog i Zlatiborskog okruga, a registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa i široka geografska rasprostranjenost.

- Najveći broj obolelih u našoj zemlji beleži se kod dece u uzrasnoj grupi do četiri godine - navode iz "Batuta".

Potvrđeni slučajevi gripa su sa teritorije Beograda, Nišavskog, Južnobačkog, Pomoravskog, Jablaničkog, Kolubarskog, Rasinskog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Zapadnobačkog i Zlatiborskog okruga. Oboleli od gripa registrovani su i u Šumadijskom, Moravičkom, Raškom, Pirotskom, Braničevskom, Podunavskom, Južnobanatskom, Mačvanskom, Borskom, Sremskom, Topličkom, Zaječarskom i Pčinjskom okrugu.

Brojke

15 smrtnih slučajeva od gripa zasad je potvrđeno u Srbiji
84.969 obolelih sa simptomima sličnim gripu dosad je prijavljeno

Kod obolelih pacijenata potvrđeni su virusi gripa tipa A (H1N1 i H3N2), koji su najzastupljeniji i u zemljama u regionu.

Iz "Batuta" podsećaju građane da se pridržavaju opštih mera prevencije poput provetravanja prostorija u kojima se boravi, higijene disajnih puteva i higijene ruku. Pored vakcinacije, da bi se zaštitili od gripa, građani ne bi trebalo da piju iz iste čaše sa drugim osobama, da ne dele hranu sa drugima, da se što više kreću i imaju dobar san.

Epidemija u Nišu
Duplo više bolesnih

U Nišu je prijavljena epidemija zbog znatnog povećanja broja obolelih od gripa.
- U poslednjoj nedelji ima duplo više obolelih nego u prethodnoj. Dom zdravlja Niš nam je ukupno prijavio 1.691 obolelog od gripa i sličnih virusnih infekcija - rekla je Marina Kostić, šefica Odseka za respiratorne i zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje u Nišu. U Nišu je hospitalizovano 34 odraslih pacijenata i osmoro dece.

Činjenice
Simptomi gripa:

- visoka temperatura
- malaksalost
- glavobolje
- bol u mišićima
- bol u očnim jabučicama
- mučnina
- stomačne tegobe
- osećaj teskobe
- bol u grlu

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom