Smanjite holesterol i pročistite arterije: Ovih 10 namirnica vam u tome mogu pomoći

Smanjite holesterol i pročistite arterije: Ovih 10 namirnica vam u tome mogu pomoći

Krvni sudovi postaju osetljiviji s godinama pa im je zbog toga potrebna dodatna nega

Srce, mozak, pluća, mišići i svi vitalni organi u telu ne mogu da funkcionišu pravilno ako su vam arterije zapušene, a sve to možete da sprečite uz pravilnu ishranu.

Zapušene arterije sprečavaju da krvni sudovi dopreme potrebnu količinu krvi bogate kiseonikom do organa kako bi oni radili pravilno. To dovodi do razvoja kardiovaskularnih bolesti ka ošto je koronarna bolest srca ili infarkt. Možete da sprečite zapušenje arterija i srčane bolesti pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnosti i dobrim načinom života.

Ovo su samo neke od preporučenih namirnica za koje se veruje da mogu da vam pomognu ukoliko imate ovakvih problema i skloni ste zapušenju arterija.

Jabuke

Naučnici sa Univerziteta Ohajo otkrili su da jabuke sprečavaju da se talog nakupi u arterijama. Jedna jabuka dnevno za mesec dana može da smanji visinu holesterola za čak 40 odsto. Jabuke sadrže antioksidante koji sprečavaju gomilanje lošeg holesterola.

Masna riba

Ukoliko jedete masnu ribu poput lososa, haringe, sardine ili tune onda činite dobro za vaše arterije. Ove vrste imaju dosta omega-3 masnih kiselina koje sprečavaju upalu i taloženje naslaga u arterijama.

Avokado

Prema rečima Američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, ukoliko svakoga dana jedete avokado smanjićete nivo lošeg holesterola za čak 22 odsto. Dodajte avokado u ishranu kao zamenu za maslac, krem, majonez i dresing za salatu.

Brokoli

Pun je vitamina K, ima dosta vlakana i smanjuje pritisak i stres. Stres vodi do formiranja krvnih ugrušaka koji mogu da zapuše arterije.

Orasi

Bademi i orasi su zdrave grickalice za srce. Orasi su posebno dobar izvor alfa-linolenske kiseline, omega-3 masnih kiselina i sprečavaju infarkt.

Spanać

Zeleno lisnato povrće koje čisti arterije jer njegovom konzumacijom smanjuje nivo homocisteina koji je povezan sa infartom i šlogom. Koristite ga za pripremu salata, supa i sendviča.

Lubenica

Sadrži amino kiselinu L-citrulin koja pomaže u otpušavanju arterija. Prirodni je izvor natrijum oksida koji smanjuje pritisak, sprečava blokadu arterija i krvnih sudova, pa čak i infarkt.

Pomorandže

Pomorandže smanjuju krvni pritisak i sadrže antioksidante. Prema rečima naučnika sa Harvarda one sadrže posebnu vrstu vlakana koja se zovu pektini, a koji smanjuju holesterol.

Asparagus

Poznato je da su jedna od najboljih namirnica za zapušene arterije. Ovo povrće j ebogato mineralima koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska i sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka. Povećava proizvodnju glutationa koji štiti krvne sudove od upale i smanjuje štetu od oksidacije.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom