NE VALJA JESTI S NOGU: Evo šta se dešava u vašem telu kada prebrzo slistimo hranu

NE VALJA JESTI S NOGU: Evo šta se dešava u vašem telu kada prebrzo slistimo hranu


Danas niko nema vremena da uživa u hrani i natenane žvaće svaki zalogaj, ali to sve nas može mnogo da košta
Pravilna ishrana u teoriji zvuči prilično jednostavno, ali nije uvek lako istrajati u nameri da se hranimo zdravo. Ali, rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da je za zdravlje važno ne samo šta jedete, već i koliko brzo hrana nestaje iz vašeg tanjira.

Japanski naučnici pratili su 1.083 odrasle osobe tokom pet godina, a ispitanici su bili podeljeni u tri kategorije, na osnovu toga koliko brzo jedu: "sporo", "normalno" i "brzo". Na početku istraživanja, svi učesnici popunili su upitnike na temu navika u ishrani, stepena fizičke aktivnosti, i opšteg zdravstvenog stanja.

Na početku studije, niko od dobrovoljaca nije patio od metaboličkog sindroma, što znači da niko od njih nije imao najmanje tri od sledećih faktora - gojaznost u predelu stomaka, nizak nivo HDL holesterola, povišene trigliceride, povišen krvni pritisak ili šećer u krvi. Loše vrednosti najmanje tri od ovih navedenih kriterijuma ukazuju na povišeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, i jednim imenom ovo stanje zove se metabolički sindrom.

Pet godina kasnije, kad su ponovo popunjavali isti upitnik, ispostavilo se da se kod 84 ispitanika razvio metabolički sindrom, a sudeći po rezultatima studije objavljene u stručnom časopisu Circulation, većina ih je bila iz grupe koja je izjavila da "brzo jede". Osobe koje se hrane "s nogu" imaju za 89 odsto viši rizik od razvoja metaboličkog sindroma od onih koje jedu sporije.

Ali, to nije sve što su naučnici zaključili. Ispitanici iz grupe koja je brzo jela tokom pet godina dobili su više kilograma, povećao im se obim struka i nivo šećera u krvi bio im je viši nego kod ispitanika koji su naveli da jedu sporije.

Lekari kažu da je to povezano sa činjenicom da je mozgu potrebno neko vreme da obradi činjenicu da ste siti, a sve dok se to ne dogodi, vi nastavljate da jedete.

- Kad ljudi jedu brzo, oni nastavljaju da jedu i nakon što prestanu da osećaju glad. Takođe, kod osoba koje jedu brzo skokovi nivoa šećera u krvi su značajniji, a to može da dovede do insulinske rezistencije - kaže dr Takajuki Jamai sa Univerziteta u Hirošimi, koji je vodio ovo istraživanje.

Ova studija potvrđuje nalaze ranijih istraživanja, koja su već ukazivala da je za zdravlje mnogo bolje ako jedete sporije. Istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu pokazalo je da osobe koje jedu s nogu imaju viši indeks telesne mase nego oni koji jedu na miru, a jedna kineska studija pokazala je da i osobe normalne telesne težine i gojazne osobe jedu manje ukoliko dobiju uputstva da svaki zalogaj žvaću 40 puta, umesto 15, pre nego što ga progutaju.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom