RATNA STRATEGIJA U BORBI SA INFEKCIJAMA: Virusi se kriju u našim ćelijama, bakterije napadaju podmuklo

RATNA STRATEGIJA U BORBI SA INFEKCIJAMA: Virusi se kriju u našim ćelijama, bakterije napadaju podmuklo


Mnoge ljudske bolesti su prouzrokovane infekcijama, bilo bakterijskim ili virusnim. Međutim, način na koji napadaju naše telo je veoma različit. Zato je neophodno primeniti pravu „ratnu“ strategiju
Virusi predstavljaju pravi izazov našem imunom sistemu, jer se kriju unutar ćelija, pa ih treba napadati toplim napicima, odmaranjem i generalno jačanjem imunog sistema – vitaminima, citrusima. U svakom slučaju, nisu toliko opasni, a i lako ih je izlečiti.

Bakterije su druga priča. One napadaju podmuklo. Ulaze u naše telo najčešće kroz posekotine, tako da koža čini prvu liniju odbrane od napadača. Kada bakterija uđe u telo, kroz kožu, oralno ili na druge načine, imuni sistem bi trebalo odmah da je otkrije. Međutim, bakterije imaju mnogo perfidnih načina da se sakriju, pa je moguće da ih ne otkrijete odmah. Tada počinju da se množe, što im olakšava i temperatura našeg tela. Kada se bakterije toliko namnože da naše telo nije u mogućnosti da ih se samo reši, moramo da upotrebimo „tešku artiljeriju“ – antibiotike.

Najbolje oružje za upaljeno ždrelo - pastile sa antibiotikom

Postoji mnogo prirodnih lekova koji se preporučuju kada vas boli grlo, kao što je topla supa, zeleni ili crni čajevi koji jačaju imunitet, grgoljenje vode sa solju. Međutim, najbolje rezultate ipak daju pastile sa lokalnim antibiotikom koje brzo i vrlo efikasno ublažavaju simptome infekcije i upale ždrela, a može se kupiti u apotekama bez recepta.

Dipl. farm. spec. Tatjana Milošević naglašava da je ovaj lek odličan saveznik u borbi protiv lakših bakterijskih infekcija, jer brzo ublažava bol u grlu, olakšava gutanje i  govor, ima širok spektar antimikrobnog delovanja, a pri tome ne dovodi do razvoja antimikrobne rezistencije. Ona ističe i da prvo treba, uz pomoć farmaceuta, proceniti da li je samolečenje opravdano ili postoji razlog da se odmah potraži pomoć lekara, a zatim ustanoviti da li simptomi ukazuju na virusnu ili postoji sumnja na bakterijsku infekciju.

Upamtite da sistemske antibiotike treba primenjivati samo kada su indikovani i propisani od strane lekara.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom