Ofarbajte jaja po manastirskom receptu pomoću trikova koje samo monasi znaju (FOTO)

Ofarbajte jaja po manastirskom receptu pomoću trikova koje samo monasi znaju (FOTO)

Pred nama je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika
Proslavu Uskrsa nemoguće je zamisliti bez farbanih jaja, a pored onih šarenih mnogima su najbolja i najlepša ona koja se farbaju u manastirima.

Tradicija farbanja jaja postoji još od smrti i vaskrsenja Isusa Hrista. Širom sveta vernici farbaju jaja i na dan Vaskrsa se pozdravljaju sa "Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!". Mnoge domaćice se trude da ofarbaju jaja u što lepše i veselije boje, a jaja farbaju i u manastirima i crkvama širom sveta kako bi se ona podelila vernicima.

U manastirima se jaja koja se farbaju za Uskrs skupljaju mesec dana pre farbanja. Poznato nam je da se najbolje kuvaju jaja koja nisu sveža, pa monasi i monahinje vredno skupljaju jaja koja nose domaće kokoške. Manastiri koji nemaju svoju živinu, jaja uzimaju od okolnih domaćinstava koja ih gaje.

Jaja se nikako ne čuvaju u frižiderima već u prostorijama u manastiru koja je dovoljno hladna da se jaja ne pokvare, ali ne i da budu toliko hladna da puknu kada dođu u kontakt sa toplom vodom. Tako se jaja savršeno dobro skuvaju i budu spremna za farbanje.

U manastiru Danilov u Moskvi monasi pre farbanja jaja skuvaju, a onda ručno nanose boju. Jaja se farbaju u krv crvenu boju kao simbol Hristove krvi i njegove žrtve koju je podneo za spasenje celog ljudskog roda.

Ukoliko želite da savršeno ofarbate jaja poslužite se njihovom tehnikom. Neka jaja koja farbate budu domaća, sa sto svetlijom ljuskom i stara makar 15 dana. Skuvajte ih u slanoj vodi, a onda ručno nanosite boju sve dok se celo jaje ne ofarba. Koristite prirodne boje koje ćete naneti ručno i time izbeći unošenje štetnih hemikalija. Ostavite da se osuše i stavite ih u korpicu kako bi se vaši uklućani njima sladili.

Kako bi jaja koja ste ofarbali imala sjaj, možete da ih premažete sa malo ulja, ali nemojte preterivati jer u suprotnom nećete moći da ih držite u ruci.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom