Doktor Nestorović otkriva dosad neviđeni način zaštite od komaraca: Poprskajte stan sprejom od ove stare biljke, a postoji trik i u našem znoju

Ovo su samo neka od rešenja koja će vam pomoći da se rešite opasnih insekata i zaštitite sebe i svoje dete od njihovih uboda

Foto: Pixabay.com

Prof. dr Branimir Nestorović, čuveni pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečje klinike "Tiršova", objasnio je kako najlakše možete da se rešite dosadnih komaraca i zaštitite svoje dete od uboda insekata kao što su pčele.

Najveći problem za decu kada izađu napolje predstavljaju insekti koji vrlo lako mogu da iskoriste trenutak nepažnje roditelja i radoznalost dece kako bih uboli i tako doveli do alergijske reakcije.

U pitanju nisu samo komarci. Sudeći po dr Nestoroviću, opasnost predstavlja gotovo 17 vrsta insekata, ali i mravi, neke vrste bubašvaba, kao i biljne vaši koje se nalaze na biljkama u našim stanovima.

- Deca imaju mnogo burnije reakcije nego odrasli i u pitanju su jako velike promene na koži koje se često završavaju crnim plikom i praćene su velikim svrabom. Onda se deca češu i u kožu kroz te ranice u organizam unose stafilokoku koja se nalazi na koži. U pitanju je bakterija koja izaziva gnojenje, i stvaranje sekundarne infekcije - objašnjava Nestorović.

Po njegovim rečima, nesrećni roditelji onda od doktora dobijaju standardnu terapiju protiv alergija. Mazu deci kožu kortikosteriodnim kremama i to obično još više pogorša infekciju.

Kako odbraniti dete od insekata

Postoje jednostavni načini da se odbiju komarci poput korišćenja vitamina B kompleksa, posebno B1 vitamin koji ima miris koji odbija ženske komarce - koje ubadaju.

- Kada piju ovaj vitamin komarci beže od dece jer im je miris njihovog znoja neprijatan, a sličan efekat ima i beli luk - tvrdi Nestorović za link TV.

Nestorović kao posebno efikasan način odbijanja insekata navodi i jednu našu staru biljku - koprivu.

- Kopriva ubija sve sto postoji. Uberete koprivu i stavite je da stoji u frižideru 5 dana u vodi i sa tom vodom isprskate kuću i insekti nestaju za nekoliko sati, tvrdi on.

Stare biljke poput koprive su vremenom razvile odbrambene sisteme koji ih štite od virusa, bakterija, gljivica i od drugih biljaka, pa su zato efikasne.

Ako do uboda ipak dođe, svrab predstavlja jedan od najvećih problema, a Nestorović kao rešenje predlaže još jedan stari recept - eozin.

- Eozin pomaže, crvena boja koja se namaže kako bi se smanjio svrab i sprečila infekcija. Ali ako se naprave plikovi i krastice, onda to ne vredi, i na red dolazi novi stari lek - cink oksid - mast koju zovemo cinkova mast i koja može da se maže par puta dnevno jer ima antiseptičko i antialergijsko dejstvo - objašnjava Nestorović.

Kada su u pitanju ose i pčele, važno je da se poštuju određene mere, da dete napolju nikada ne nosi šarenu odeću jer to privlači ove insekte, a treba izbegavati i jake parfeme, da jedu nešto slatko u prirodi i nikada da idu bosi po travi.

Ako ipak dođe do onog najgoreg, ako je ubod samo na koži, i ako je reakcija samo na koži, onda tu nema velike opasnosti, ma koliko sve izgledalo opasno, objašnjava Nestorović i dodaje:

- Najveći problem su ubodi sa sistemskim manifestacijama, kada dete padne u nesvest, teško diše, umokri se...teške reakcije mogu da budu i po život opasne i tada treba posetiti lekara.

Kao jedno od najboljih rešenja dr Nestorović preporučuje imuno terapiju za ove ubode. Daju se injekcije 2 i po godine i to je najbolje rešenje za alergijske reakcije, a efekat ove terapije traje 15 do 20 godina.

izvor: (Telegraf.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom