Šta prstohvat sode bikarbone može da učini za vaše zdravlje: 10 super primena!

Pomešajte vodu s sodom bikarbonom i stavite smesu direktno na ujed insekata kako biste sprečili svrab


Iako je često koristimo u svakodnevnom životu, soda bikarbona i dalje ostaje misterija za mnoge ljude u pogledu njenih kvaliteta. Pored toga što je korisna za kuvanje, soda pruža i brojne prednosti za ljudsko zdravlje.

Soda bikarbona je napravljena od natrijum bikarbonata i uglavnom se koristi za poboljšanje kvaliteta testa, dajući mu teksturu i ukus. Pre mnogo vekova ljudi su je koristili za čišćenje svojih domova i dvorišta. Međutim, 1920-ih godina, soda bikarbona prvi put je korišćena u medicinske svrhe.

Soda bikarbona je jeftina i lako može da se pronađe na svim tržištima. Koristi se za lečenje povreda, ali i kao kozmetički proizvod.

Pogledajte kako možete da koristite sodu bikarbonu na 11 različitih načina:


Prirodni dezodorans

Antiperspiranti imaju veliku količinu aluminijuma i parabena, tako da ako želite da se oslobodite teških sastojaka, onda je soda bikarbona za vas. Stavi malo sode na pazuh i neprijatan miris će nestati.


Ujedi insekata

Pomešajte vodu s sodom bikarbonom i stavite smesu direktno na ujed insekata kako biste sprečili svrab.


Gorušica, loša probava i čir

Pomešajte ½ šolje vode sa ½ kašičice sode bikarbone i pijte smesu svaka dva sata da bi se normalizovala kiselost želuca, loša probava, žgaravica i bolni čirevi.


Kupka za stopala i piling

Izmešajte toplu vodu s 3 kašike sode bikarbone i potopite noge. Ili napravite pastu i utrljajte je u stopala da biste očistili kožu.


Opuštajuće kupka

Stavite sodu bikarbonu u kadu sa vodom i dodajte omiljeno esencijalno ulje. Ova voda će takođe pročistiti odvod i očistiti kadu posle.


Sredstvo za čišćenje ruku

Pomešajte vodu i sodu bikarbonu u razmeri 1: 3 i koristite smesu za čišćenje ruku od neugodnih mirisa i prljavštine.


Tretman protiv opekotina

Dodajte pola šolje sode bikarbone u toplu vodu i napravite kupku koja će izlečiti opekotine od sunca. Ili namočite krpu ili peškir u takvu smesu i nanesite direktno na bolna područja.


Pasta ze desni i zube

Istraživanja su pokazala da soda bikarbona stimuliše uklanjanje kamenca čak i bolje od tradicionalnog čišćenja pastom za zube. Takođe uklanja bakterije u ustima. Pomešajte sodu bikarbonu i so u razmeri 6: 1 da biste se rešili bakterija na desnima. Uzmite malu količinu na kažiprst i trljajte desni.


Izbeljivanje zuba

Uzmite jagodu i pomešajte je sa ½ kašike sode bikarbone. Zatim nanesite smesu na zube i ostavite 5 minuta. Zatim operite zube kao što to obično radite i dobro isperite. Uradite ovo jednom nedeljno.


Prirodni deterdžent

Soda bikarbona se dugo koristi kao sredstvo za čišćenje. Čak je njome očišćen i Kip slobode tokom obnove 1986. godine. Kuhinju možete da očistite prskanjem na prljavu površinu.


Još:

Sodu bikarbonu možete da koristite i kao izbeljivač i omekšivač veša.

Tepihe ćete očistiti ako ih pospete sodom bikarbonom i ostavite tako pola sata pa usisate.

Takođe soda bikarbona je odlična za uklanjanje pesticida sa povrća.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom