Tek rođen dečak u Aleksincu proglašen mrtvim, a onda dat na usvajanje!

PRVI DOKAZI O KRAĐI BEBA U SRBIJI?! 


Član Komisije Vlade Srbije za istraživanje slučajeva nestalih beba i predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović tvrdi da se došlo do prvih dokaza da je beba rođena u bolnici u Kruševcu 1981. godine – ukradena.

Reč je o dečaku koji živi u okolini Aleksinca i koji je po rođenju dat na usvajanje.

Tridesetosmogodišnji muškarac koji je po rođenju dat na usvajanje obratio se Udruženju za istinu i pravdu o bebama kako bi saznao ko su mi biološki roditelji.
FOTO: PRINTSCREEN RTS

Dokumentacija do koje su došli sadrži, kaže Radiša Pavlović, član Komisije Vlade Srbije za istraživanje slučajeva nestalih beba, niz nelogičnosti – prva je: dva upisa rođenja.

"Ali i podaci koji se nalaze na prijavi su izmišljeni, ime majke. Zahtev za izmenu upisa pravila opet bolnica, gde se navode razlozi zašto nisu podaci iz prve prijave tačni, ali je simptomatično da im oni i drugi put šalju netačne podatke", rekao je Pavlović.

Uvidom u matične knjige rođenih u opštini Aleksinac, kao i ostalim bazama podataka, utvrđeno je, kažu u Udruženju, da žena koja se vodi kao majka deteta – ne postoji.

"Dete je oteto, to je činjenica", naglašava Milanka Momčilović iz Udruženja za istinu i pravdu o bebama. "Sad je upravo poenta da nađemo ženu kojoj je dete oteto", ističe Milanka.
FOTO: PRINTSCREEN RTS

Porođaj se desio 3. marta 1981. godine u Opštoj bolnici u Kruševcu. Pavlović kaže da je jasno da je neko dete moralo biti proglašeno mrtvim, da bi se došlo do bebe za usvajanje, a onda je izmišljena majka i svi njeni podaci, i formalno je "odrađeno" usvojenje.

U Udruženju upozoravaju da se u prvoj prijavi rođenja navodi i ime oca, dok ga u drugoj nema. U Centru za socijali rad u Aleksincu, gde je usvojenik tražio svoj dosije, rečeno im je, tvrde, da dokumenta od 1975. do 1986. godine ne postoje.

Zbog sumnje u postojanje krivičnog dela, Radiša Pavlović očekuje da će Policijska uprava u Kruševcu dostaviti informacije nadležnom tužilaštvu.

U kruševačkoj bolnici potvrdili su da će članu Vladine komisije dostaviti porođajni protokol, i da će se oglasiti po okončanju slučaja.

izvor: (Kurir.rs/RTS)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom