Dugoročna prognoza za septembar: Vrelina pogađa Balkan, na Halkidikiju idealno za kupanje i sunčanje

Dugoročna prognoza za septembar: Vrelina pogađa Balkan, na Halkidikiju idealno za kupanje i sunčanje


Temperatura iznad 40 stepeni Celzijusovih zabeležena je u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BIH
Foto: Pixabay

Najviša dnevna temperatura u Srbiji ovog leta bila je 38 stepeni, a tropske temperature izmerene su i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i Grčkoj.

Za one koji idu na odmor u Grčku, i tamo će biti vanredno za ovo doba godine, a posebno u okolini Atine i na Peloponezu gde će temperatura ovih dana biti oko 36 stepeni, dok će se do kraja sedmice dnevna biti umerenija, pa će se kretati od 24 do 32 stepena.

U jednom od omiljenih letovališta Srba, u okolini Soluna, odnosno na Halkidikiju, temperature će iznosti od 23 do 33 stepena, dok se toplo vreme očekuje i na zapadu Grčke, Lefkadi i okolnim ostrvima gde će temperatura biti do 34 stepena.

Temperature će biti visoke u Pireju i gradu Porto Heli, kao i na sredozemnim ostrvima, gde će najviša dnevna biti do 36 stepeni. Međutim, to će biti samo ove sedmice, jer će već sledeće biti nešto prijatnije.

Za veliki broj Srba i septembar je idealan za letovanje u Grčkoj, a posebno na Halkidikiju.

Za vas smo pripremili najtačnije prikaze vremenskih prilika u omiljenim letovalištima. Pogledajte ispod:
Ilustracija: Nikola Jovanović

Voda je u septembru još uvek topla i prozirna, temperature nisu previsoke i kretaće se oko 30 stepeni.
Septembar će biti topao i na Halkidikiju; Ilustracija: Nikola Jovanović

Gužve su u septembru manje, a i cene su mnogo povoljnije, pa je to uz prijatne meteorološke prognoze dovoljan razlog da se odmorite i napunite baterije na plažama Grčke.
Ilustracija: Nikola Jovanović

Što se tiče Srbije, meteorolozi najavljuju da će se ovaj toplotni talas zadržati do sutra, a onda bi od četvrtka do subote trebalo da usledi prijatnija temperatura.

U nedelju nas ponovo očekuje tropski talas, ali ne toliko intenzivan kao prethodnih dana.

- Danas je poslednji dan tropskog talasa koji je u toku. Juče je bio najtopliji dan ove godine, sa temperaturom od 38 stepeni. Danas će, takođe, biti tropski dan jer će temperatura u većem delu zemlje biti od 35 do 38 stepeni. U Beogradu će biti 36 stepeni, dok se u toku noći sa severozapada očekuje naoblačenje i mogući su prvi pljuskovi sa grmljavinom. Zahlađenje nas očekuje u toku jutra i prvo će zakačiti severozapadne delove Srbije i to će se premeštati po ostatku Srbije - kaže Đorđe Đurić, meteoroloog.

On smatra i da ovo nije jedno od najtoplijih leta u Srbiji, jer nas podseća da ne zaboravimo na leta 2000. godine, pa 2003, 2007, 2012. Daleko smo i od rekordnih temperatura (u julu 2007. godine u Smederevskoj Palanci izmereno je 44.9 stepeni, a u Beogradu 43.6).

Do kraja avgusta će biti tipično letnje vreme, sa povremenim pljuskovima i grmljavinom. Septembar će biti topao i suv, bez kiše, sa temperaturama koje će ponekad prelaziti 30. podeok. Nakon 6. septembra temperatura će spasti na ispod 30 stepeni. Do 14. septembra sledi postepeni pad temperature. Maksimalne dnevne temperature će u proseku iznositi oko 25 stepeni.

- Praksa je da se miholjsko leto dogodi krajem septembra, početkom oktobra. Tad temperature budu preko 25 stepeni. Mada je još uvek rano da se prognozira, kao što je rano i da na osnovu leta prognoziram okakva će nam zima - smatra Đurić.

(Telegraf.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom