Nova nada za obolele: Naučnici pretvorili ćelije raka dojke u masno tkivo i sprečili ih da se šire

U međuvremenu, tim istražuje da li bi ova terapija delovala u kombinaciji sa hemoterapijom i da li bi mogla da se primeni na druge vrste karcinoma

Foto: Pixabay

U novom istraživanju naučnici su uspeli da pretvore ćelije raka dojke u masno tkivo i na taj način zaustave njihovo širenje.

Da bi ovo postigli, tim istraživača iskoristio je čudan put koji imaju metastazirane ćelije raka. To je samo prvi korak, ali je pristup koji obećava.

Kada posečete prst, ćelije epitela počinju manje da liče na sebe, i imaju više "tečnosti" - menjajući se u vrstu matične ćelije koja se naziva mezenhim i zatim se transformiše u sve ćelije koje su telu potrebne.

Ovaj proces se naziva epitelno-mezenhimalna tranzicija (EMT) i već je neko vreme poznato da rak može da koristi i ovaj i suprotni put, koji se zove MET (mezenhimalni u epitelijski prelaz) da bi se proširio po telu i metastazirao.

Istraživači su tako miševe, koji su bili zaraženi agresivnim oblikom karcinoma dojke kod ljudi, lečili lekom protiv dijabetesa, rosiglitazon i protiv raka, trametinib.

Zahvaljujući ovim lekovima, kada su ćelije raka koristile jedan od gore navedenih puteva, umesto da se šire, prešle su iz karcinoma u masne ćelije - proces koji se zove adipogeneza.

Ćelije raka koje su bile podvrgnute adipogenezi, nisu se vratile nazad.

- Ćelije raka dojke koje su pretrpele EMT ne samo da su se diferencirale u masne ćelije, već su i potpuno prestale da se razmnožavaju - rekao je naučnik Gerhard Kristoferi, biohemičar sa Univerziteta u Bazelu.

On je dodao da, iz dugoročnih eksperimenata, mogu da kažu da ćelije raka pretvorene u masne ćelije, ostaju masne ćelije i ne vraćaju se u ćelije raka dojke.

Lek rosiglitazon je manje važan, ali u kombinaciji sa trametinibom pomaže da se matične ćelije pretvore u masne ćelije.
Foto: Department of Biomedicine, University of Basel

Slika iznad prikazuje ovaj proces, sa ćelijama raka označenim zelenim fluorescentnim proteinom i normalnim crvenim masnim ćelijama sa leve strane. Ćelije raka pretvorene u masno tkivo prikazane su smeđom bojom (desna slika), jer se crvena masna ćelija kombinuje sa zelenom bojom proteinske oznake ćelija raka.

Ono što je uzbudljivo jeste da su ova dva leka već odobrena od FDA, pa bi trebalo biti lako da se ova vrsta lečenja uvede u klinička ispitivanja za stvarne ljude.

I pored toga što znamo da mnogi tretmani testirani na miševima zapravo ne uspevaju u fazi kliničkog ispitivanja, činjenica da je ovo funkcionisalo na ćelijama raka čoveka daje nadu.

U međuvremenu, tim istražuje da li bi ova terapija delovala u kombinaciji sa hemoterapijom i da li bi mogla da se primeni na druge vrste karcinoma.

(Telegraf.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom