Pušio je elektronske cigarete godinu dana, a sada ne može da trči, roni i leti avionom

U kojoj meri su elektronske cigarete štetne po naš organizam?

Foto: Twitter/@Chanceammirata

Osmanaestogodišnji student kaže da ga je "vejping" zamalo ubio pošto su mu pluća otkazala, pa je odvezen na hitnu operaciju.

"Vejping" (eng. vaping) je termin za pušenje elektronskih cigareta, kao i za korišćenje propratnih aparata i tečnosti.

Čens Amirata kaže da bi "vejpovao" jedan mint Juul pod-a svakih nekoliko dana, što je jednako sa 10 nikotinskih cigareta dnevno.

Međutim, prošle sedmice osamnaestogodišnjak je morao na operaciju kako bi popravio štetu uzrokovanu otrovnim hemikalijama ovih modernih naprava.
Foto: Twitter/@Chanceammirata

Amirata je počeo da vejpuje pre 18 meseci pošto je verovao da je to sigurna alternativa pušenju cigareta.

Prošlog ponedeljka nije mogao da spava zbog bola u levoj strani tela, misleći kako je istegao mišić. Sledećeg dana je otišao na kuglanje sa prijateljicom, ali nije mogao ni da sedne na plastičnu stolicu.

- Kako bih se zasmejao, imao sam utisak kao da mi u grudima otkazuje, kao da imam srčani udar - priseća se Amirata.

Otišao je u bolnicu i nakon što je čekao pet sati, okružili su ga hirurzi. Rekli su mu da mu je levo plućno krilo otkazalo i brzo je odveden na operaciju. Čens je bio u šoku. Nije imao ikakve simptome osim kašlja i povremenog težeg disanja, tako da mu je sve ovo bilo potpuno novo.
Foto: Twitter/@Chanceammirata

Nakon operacije, hirurg mu je prikazao crne tačke na njegovim plućima i rekao da "šta god da je pušio, od toga mu je ostala ova posledica".

Hirurzi su uspeli da mu zapuše rupu na plućima, ali mu je rečeno da će za crne tačke biti potrebne godine kako bi bile zalečene, a možda nikad neće ni nestati. Rečeno mu je da neće moći da trči na duže staze, da roni, a potrajaće i dok sledeći put bude mogao da leti avionom.

Ovaj tinejdžer, koji kaže da nikad nije pušio cigarete, upozorava druge na opasnosti vejpinga.

- Pušio sam ih godinu i po dana i neću nikad više. A ne bi trebalo ni vi. Znam da je teško promeniti bilo čije mišljenje, a pogotovo onoga ko je zavisnik, kao što sam bio i ja - rekao je Čens Amirata.
Foto: Tanjug / AP

Ovo se desilo samo nekoliko nedelja pošto je osam tinejdžera u SAD hospitalizovano sa teškom štetom na plućima pošto su udisali THC preko elektronske cigarete.

Eksperti su već ranije upozorili da su elektronske cigarete zagađene teškim toksinima. Naučnici na Školi javnog zdravlja u Harvardu su testirali 75 popularnih proizvoda elektronskih cigareta, uključujući i kertridže i punjive elektronske tečnosti. Našli su tragove endotoksina, mikrobnog činioca gram negativne bakterije, dok je 80% proizvoda posedovalo tragove glukana, koji se nalazi u zidovima ćelija gljiva.

Za elektronske cigarete se naširoko smatra da su bezbednije od pušenja običnih cigareta. Poseduju nikotin, ali ne i duvan. Mnogi zdravstveni radnici su preporučivali elektronske cigarete onima koji žele da se odviknu od pušenja, ali su drugi stručnjaci upozorili na opreznost duge upotrebe vejpinga.

(Telegraf.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom