SVAKI PUT KAD VIČEŠ NA SVOJU MAJKU: Ovo se događa sa tvojim MOZGOM I DUŠOM!

SVAKI PUT KAD VIČEŠ NA SVOJU MAJKU: Ovo se događa sa tvojim MOZGOM I DUŠOM!


Komunikacija sa starijim roditeljima često zna da bude zamorna, ali...

Najviše bolesti nastaje jer je duša bolesna, a nju ne leči ni psihijatrija ni medicina. Telo je tromo, ali ti si čovek po svom duhu – telu možeš kazati da ustane, da radi, da vežba.
Brinite o svojim roditeljima, Foto: Printscreen

Sa telom smo samo u ovom, sadašnjem trenutku, s njim ne možemo otići u prošlost ili budućnost, ali s duhom možemo, možemo reći da ćemo za deset godina biti takvi i takvi.

Duhovna obnova je obnova tebe kao čoveka, obnova tvoje savesti. A šta je savest? Ona je kao tvoj dobar prijatelj, kao policajac na autoputu koji ti kaže da na tom mestu ne smeš da voziš više od četrdeset na sat, a ako voziš sto pedeset poginućeš.

Savest ti kaže: ne smeš da psuješ, ne smeš da ogovaraš, nemoj da budeš bezobrazan prema roditeljima, ustani na vreme, to je savest. I ako to imaš, blago tebi.

Nauka o duhovnoj obnovi, a ona je danas vrhunska nauka, kaže: Svaka tvoja negativna reč, svaka tvoja psovka, ogovaranje, svako tvoje mrmljanje ubija ćelije tvog tela i tvog mozga.

Seti se toga kad svojoj majci kažeš neku ružnu reč, bežiš od nje; seti se kad svom kolegi nešto opsuješ, ne možeš  da ga pogledaš u oči, a neće ni on tebe jer si zao čovek. A kad si zao, niko neće sa tobom da se druži. Savest je naš organ koji nam govori: Čoveče, ako hoćeš da budeš srećan, govori dobre reči, ne psuj nego blagosiljaj ljude.

Komunikacija sa starijim roditeljima često zna da bude zamorna. Zbog generacijskog jaza, neretki su konflikti ali i nesporazumi raznih vrsta.Umetnik Aleksandar Galitski godinama radi sa starijim ljudima, učeći ih kako da prave sklupture od drveta ili da slikaju.

Ovo su njegova pravila za komunikaciju sa starijim ljudim, tj. sa roditeljima:

Ne pokušavaj da ih promeniš

Kada smo bili deca, naši roditelji su nas izluđivali pričama o dečaku iz komšiluka koji ima “sve same petice” i koji bezpogovorno sluša svoje roditelje. Sada kada su oni ostarili, verovatno da bi ih pokrenuli vi često govorite rečenice ovog tipa:”Komšija svaki dan šeta, a ti ceo dan sediš kod kuće.”

Ne možete da promenite ljude u tim godinama. Ono što možemo je da ih prihvatimo onakve kakvi jesu. Ako je osoba pušač u svojim osamdesetim, on verovatno ne želi da se odrekne cigareta, bez obzira na to što zna da to za njega nije dobro.

Ne krivite sebe

Krivica stigne sve nas, pre ili posle. Šta god da se desi, uvek ćete se u jednom periodu svog života osećati kao promašaj: niste završili ono što su vas zamolili, galamili ste na njih bez potrebe itd.. Ne krivite sebe. Svako od nas mora da vodi računa o sebi i da se opusti. Ako živite da biste udovoljili roditeljima, na kraju ćete se dovesti u situaciju da krivite njih za svoj neuspeh u životu.

Zašto se niste udali? Zašto niste rodili decu? To nije odluka vaših roditelja, već vaša lično. Vi živite svoj život, a njima prepustite njihov.

Ne ulazite u konflikt

Sa starijim roditeljima često morate da postupate kao sa malim detetom – strpljivo. Nikad ne reagujte na njihovu agresiju, povišen ton ili uvređenost. Ako reagujete – vi gubite. Saslušajte ih i pokušajte da rešite njihov problem ili uzrok njihove uznemirenosti. To je jedini način da na kraju ne osećate krivicu.

Ne očekujte da komunikacija bude zadovoljavajuća 

Oni su nervozni, neraspoloženi ili šta god. Oni su samo ljudi. Isto kao i mi. Stoga, ako su ljuti, pričajte sa njima, nemojte da ih štedite zato što su stari

Pokažite saosećanje ali ne i sažaljenje.

Saosećanje je veoma bitno, ali nemojte da se ponašate kao da su oni bespomoćni i jadni.

Budite njihov oslonac

Nikad ne idite kod roditelja da se žalite ili kukate. Uvek imajte dve priče: jednu za njih, a drugu koja je istina. Jer, oni su ceo svoj život posvetili vašem uspehu i njima će veoma teško da bude ako vi niste zadovoljni.

Daleko od toga da bi trebalo da ih lažete, ali vi ste mladi i sposobniji nego oni sada u ovim godinama. Budite njihov oslonac, oni su tolike godine bili vaš.

Oprostite

Veoma je bitno da naučite da zaboravite na prošlost. Ako danas ne oprostite svom ocu ili majci, sutra će možda biti kasno. Moramo biti dovoljno jaki da bismo oprostili i krenuli iz početka.

Uvek imajte na umu da oni jedino vas imaju, i bez obzira koliko ste stari ili uspešni za njih ste samo njihovo dete.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom