GROŽĐE ŠTITI I OD NAJTEŽIH BOLESTI! Sada mu je SEZONA, a dobro je za MNOGE STVARI! MOŽE DA VAM PREPORODI TELO

GROŽĐE ŠTITI I OD NAJTEŽIH BOLESTI! Sada mu je SEZONA, a dobro je za MNOGE STVARI! MOŽE DA VAM PREPORODI TELO


Iskoristite benefite ovog voća koje vam može pomoći da sprečite neke od najopasnijih bolesti
Grožđe, ilustracija, Foto: Printscreen

Kardiovaskularne bolesti, kancer i dijabetes spadaju u tegobe koje pogađaju najveći broj stanovnika Srbije, a evo kako vam ovo popularno sezonsko voće može pomoći da ih sprečite.

Sezona je grožđa, a ove sočne plave i zelene bobice su prava mala riznica zdravlja. Iskoristite benefite ovog voća koje vam može pomoći da sprečite neke od najopasnijih bolesti.

Sprečava bolesti srca

Grožđe čini čuda za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Neki sastojci kojima obiluje poboljšavaju regulaciju krvnog pritiska i smanjuju upale izazvane oksidativnim stresom, odnosno disbalansom slobodnih radikala i oksidantata u telu, poboljšavaju cirkulaciju i štite vaskularni sistem.

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Ispostavilo se da prirodni fenol po imenu resveratrol, a kojim grožđe oboluje, u velikoj meri poboljšava regulaciju nivoa šećera u krvi i to tako što ubrzava sagorevanje ugljenih-hidrata. Dobro regulasan šećera u krvi u velikoj meri smanjuje rizik od pojave dijabetesa.

Odlična preventiva kod određenih vrsta kancera

Voće koje je bogato antioksidantima, kao što je to slučaj s grožđem, preventivno deluje kod određenih vrsta kancera, pokazale su brojne studije. Zapravo, uloga antioksidanata jeste da štite ćelijski DNK, smanjuju oksidativni stres (disbalans slobodnih radikala i oksidanata) i ublažavaju procese u telu koji utiču na rast i razvoj tumora.

Pomaže mršavljenje

Nasuprot uvreženom mišljenju da su kalorične, ove slatke bobice zapravo imaju nizak glikemijski indeks. Jedna šolja grožđa ima svega 100 kalorija. Zahvaljujući prirodnom fenolu resveratrolu pokreću se određeni procesi u organizmu koji pospešuju metabolizam, a samim tim i smanjenje telesne težine.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom