"Kako je moguće utopiti se u Olimpik Biču?": Odgovor je više nego jednostavan i može se desiti svima

"Kako je moguće utopiti se u Olimpik Biču?": Odgovor je više nego jednostavan i može se desiti svima


Prošlog vikenda nesrećni momak iz Srbije, Stefan P. (19) utopio se na plaži Olimpik Bič u Grčkoj
Foto: Facebook

Plaža na kojoj se momak kupao nije imala spasioce jer su se samo dan ranije povukli s plaže zbog finansijskih problema između spasilačke službe i opštine.

Ne samo što na plaži nije bilo spasilaca, nego nije bilo ni dežurnog lekara koji je na lice mesta došao tek nakon osam minuta od nesreće, a niko na plaži nije umeo mladiću da pruži prvu pomoć.

Ovo nije prvi put da odrasle osobe za koje se tvrdilo da su dobri plivači dožive ovakvu tragediju.

Ako ste mislili da dobri plivači ne mogu da se udave, varate se. Ova tvrdnja uopšte nije tačna.

Faktori rizika koji i najbolje plivače mogu da prevare i onesposobe mogu da budu različiti, a evo nekih:

Osobe koje su pod dejstvom alkohola ili droga umeju da precene svoje sposobnosti u plivanju. Alkohol je u preko 70 odsto slučajeva uzrok davljenja, pogotovu kod tinejdžera jer pripitost utiče na ravnotežu, prosuđivanje i koordinacij, a ti efekti su pojačani na suncu i visokim temperaturama.
Foto: Wikipedia/Edal Anton Lefterov

Za vikend je u Grčkoj bila veoma visoka temperatura koja utiče na psihofizičko stanje ljudi.

S druge strane hronične bolesti kao što su epilepsija, "ong-QT syndroma", hipertenzija, diabetes mellitus, depresija, anksioznost, autizam ili akutna stanja tipa infarkta miokarda, plućnog edema i slično, faktori su rizika utapanja.

Čak se i najiskusnijim plivačima dogodi mišićni grč i tada je vrlo teško izaći iz vode. Zato je važno da kada se kupate uvek neko ide sa vama jer vam ta osoba sigurno može pomoći ili pozvati pomoć.

Jako je važno da poznajete svoje mogućnosti. Ako niste dobar plivač nemojte ići u dublju vodu gde ne možete da dotaknete dno. Nemojte da pokušavate da držite korak sa iskusnim plivačima. Ako vam se učini da ste umorni, obavezno izađite iz vode odmah i odmorite se.

Ako nameravate da skačete u vodu, prvo proverite da li na tom mestu ima skrivenih stena. Kad god plivate, nastojte da izbegnete ono opasno "previše" - da budete previše umorni, da se previše udaljite od prijatelja, da vam bude previše hladno, da previše boravite na suncu. Ako ste dugo po suncu vozili bicikl ili ste samo zadremali sunčajući se, ni ne pomišljajte da se rashladite skokom u hladnu vodu, jer bi to verovatno izazvalo mišićni grč.

Ako vam se u vodi dogodi mišićni grč, nastojte da ne paničite. Opustite se na površini vode i pokušajte sami da ga se oslobodite masiranjem, ili zovite u pomoć.

Kako navodi portal Nikana.gr godišnje u Grčkom moru se utopi više od 400 ljudi. Po nekim statistikama to su obično muškarci između 20 i 24 godina, a u rizičnim grupama su i deca do 5 godina i starije osobe.

(Telegraf.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom