СУНЦОЦРЕТ ЛЕЦИТИН - Здравствене користи које нам даје

СУНЦОЦРЕТ ЛЕЦИТИН - Здравствене користи које нам даје


Сунцокретов лецитин је генеричко име за разне масне материје које се налазе у сунцокрету.
Иако могу потицати из различитих делова сунцокрета, семе је најпознатије по складиштењу тих масних материја.


Десетљећима су семенке сунцокрета стручњаци за исхрану сматрали здравом храном за људску употребу.

Неке од здравствених користи сунцокретовог лецитина су:


Снижава холестерол

Сунцокретов лецитин може да уравнотежи ниво холестерола у крви. То значи да разграђује масти у нашем телесном систему на мање дијелове које тијело може у потпуности искористити за производњу топлине. Разлог због којег сунцокретов лецитин може разградити масти је због линолне киселине која је високо концентрисана у семенкама сунцокрета.

Побољшава нервни систем

Сунцокретов лецитин богат је масним киселинама.
Оно што већина људи не зна је да су масне киселине саставни део нервног ткива. Наш нервни систем је изграђен мрежом омотача која је одговорна за преношење. Када тело уноси сунцокретов лецитин, масне киселине су одговорне за поправљање и побољшање ваше укупне неуротрансмисије.

Побољшава здравље јетре

Познато је да се масти одлажу у разним деловима тела, укључујући јетру. Проблем је у томе што када постоји толико масти око органа и тада имамо високи ризик од инфекције, што може довести до озбиљних здравствених компликација, попут цирозе јетре и дијабетеса.
Међутим, сунцокретов лецитин може се користити за лечење и спречавање појаве таквих здравствених ризика због чињенице да садржи фосфолипиде.

Изузетно по здравље мозга

Сунцокретов лецитин садржи неке од есенцијалних фосфолипида потребних за развој и поправак ћелија мозга. Лецитин је изузетно важан за наш нервни систем који је директно везан за мозак. Фосфолипиди који имају неуобичајено дугачка имена, као што су фосфатидилетаноламин и фосфатидилинозитол, осигуравају да су наше мождане ћелије нетакнуте (заштићене од оксидације слободним радикалима), што увелико побољшава нормалну функцију мозга, укључујући побољшање памћења и брзо доношење одлука у време стреса или сличних ситуација које захтевају брзе одлуке. Дакле, сунцокретов лецитин је идеалан ноотропиц.

Добро за срце

Масти у телу су непријатељ број један, јер када се таложе у вашем срцу, знате да сте у невољи. Међутим, будући да лецитин из сунцокрета има способност емулгирања масти, штити нас од срчаних компликација, попут оштећења од оклузивне коронарне болести

Закључак

СУНЦОКРЕТ лецитин се користи код поремећаја памћења, деменције, Паркинсонове и Алзхеимерове болести и анксиозности.
Благотворно делује на смањење нивоа холестерола, штити холестерол од оксидативних процеса, спречава стварање жучних и бубрежних каменаца и помаже у процесима детоксикације и здравља јетре. Лецитин помаже у преношењу масти по телу и ствара жуч заједно са холестеролом.

У идеалном случају, узимајте 3-4 кафене кашике сваког дана, најбоље по оброку сунцокретовог лецитина.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom