ELEKTRIČAR KONAČNO DAO ODGOVOR, OVAKO SE ŠTEDI STRUJA: Evo da li treba bojler biti upaljen STALNO ili PO POTREBI!

ELEKTRIČAR KONAČNO DAO ODGOVOR, OVAKO SE ŠTEDI STRUJA: Evo da li treba bojler biti upaljen STALNO ili PO POTREBI!

Iznenadit ćete se!

Ako ste se ikad zapitali je li bolje stalno bojler stalno paliti ili ga paliti po potrebi, donosimo vam odgovor.

Neki će ljudi reći da treba stalno grijati vodu, jer na taj način voda će se samo zagrijavati, a vi ćete uvijek imati toplu vodu, dok će neki pomisliti da se treba samo po potrebi jer ćete tako uštedjeti na struji.

Nemanja Nikolić, stručnjak za struju, rekao je za Infosavetnik.com da je najbolje bojler uključiti kad je struja jeftina.

To biste trebali raditi noću, jer ćete ujutro uvijek imati toplu vodu, a tokom noći struja je jeftina. Budući da tada niko ne koristi vodu, bojler ćete napuniti toplom vodom.

Vrlo je zabluda da bi kotao uvijek trebao biti uključen, jer termostat radi samo kad je to potrebno, odnosno on zagrijava vodu samo kad vidi da mu je potrebna. To je gubitak električne energije, a ponekad se u nekim domaćinstvima mogu dogoditi kvarovi sustava i imat ćete problem s instalacijama, što vam može predstavljati veliki problem.

Promjenom svojih kućanskih navika možete smanjiti račune za struju, što može značiti značajne uštede za sve, posebno penzionere, u vašem mjesečnom proračunu. Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima uređaj, pećnica, perilica rublja i perilica suđa.

Možete uštedeti na klimatizaciji smanjenjem temperature hlađenja. Samo u jednom nižem stepenu možete uštedjeti oko tri posto električne energije. Ako perete na 40 stepeni, a ne na 60, stroj će trošiti dvostruko manje energije. Također, isključite štednjak ili pećnicu nekoliko minuta prije kraja, jer će se hrana neko vrijeme kuhati ili peći dok se aparat hladi.

Potrošači su i hladnjaci i zamrzivači, pogotovo jer su stalno povezani s električnom energijom. Dakle, nemate mogućnost isključiti uređaj, ali ćete uštedjeti malo spuštanjem temperature hlađenja.

Također možete uštedjeti struju smanjujući količinu odjeće koju peglate, mada to ne znači da morate izaći naborani.

I pokušajte se oduprijeti ručniku, posteljini, kuhinjskim krpama…

Također zamijenite obične žarulje koje štede energiju ili LED jer troše do 80 posto manje energije i traju desetak puta duže od običnih žarulja.

1. Planirajte

Kad god možete, skuhajte obroke dva do tri dana. Nije ista potrošnja električne energije ako uključite peć svaki dan ili, recimo, jednom do dva puta tjedno.

2. Isključite utikač iz mreže

Ne stavljajte uređaje na čekanje, već ih isključite iz utičnica. Na primjer, TV troši do 24 posto energije iako je isključen. Oko šest posto električne energije u domaćinstvu ide na pripravne uređaje.

3. Pazite na temperaturu…

Vodite računa da vrata vašeg frižidera nisu dugo otvorena, jer će unutra biti puno topline. U tom će slučaju uređaj ponovo morati sniziti temperaturu kao što je u pravilu i privući će dodatnu količinu električne energije da bi to učinio.

4. Hladiti na hladnom

Stavite frižider na najhladnije mesto u kući. Ne izlažite ove uređaje suncu. Hladniji prostor znači i veću uštedu energije jer svaki stupanj smanjuje potrošnju električne energije i do šest posto manje.

5. Spojite mašinu za pranje veša s toplom vodom

Ako je moguće, perilicu rublja priključite na dovod tople vode, a ne na hladnu vodu, jer se većina mašina za pranje i suđe perilice koristi za zagrijavanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa

Prilagodite veličinu tepsije količini hrane koju kuvate. Stavljanjem malo hrane u predimenzioniranu zdjelu trošit ćete previše energije.

7. Izbegavajte stanje pripravnosti

Ako je moguće, nemojte držati električne uređaje u stanju pripravnosti (obično crveno svjetlo) jer će ovo trošiti do osam posto električne energije godišnje.

8. Isključite računare kada se ne koriste

Kada ne koristite računar, obavezno ga isključite. Ako je i dalje treba uključiti, barem isključite monitor, jer najveća potrošnja energije računala pada na taj uređaj.

9. Ne ostavljajte punjače uključenima

Neki punjači za mobilne telefone, fotoaparate, računare ... i dalje troše električnu energiju čak i nakon što ih isključite s uređaja koji punite. Pazite da ih iskopčate kada ih ne koristite.

10. Kratko se tuširajte

Skratite vrijeme tuširanja na ispod pet minuta. Izbjegavajte i kupanje u kadi, jer tuširanje će trošiti polovinu električne energije i vode koju koristite nego za kupanje.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom