OTVORITE SVOJE OČI DOBRO: LAŽNO MASLINOVO ULJE je u prodaji! Kada ga kupujete, obratite pažnju na ovo!

Također se pokazalo da je lako proizvesti i prodati "kopiju" ovog ulja, što može predstavljati problem, posebno ako ga koristite u jelima

Maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja koje postoji i nezaobilazan je dio mediteranske prehrane. Nažalost, pokazalo se da je lako proizvesti i prodati "kopiju" ovog ulja, što može predstavljati problem, posebno ako ga koristite u jelima.
Maslinovo ulje

Lažno ulje možete koristiti godinama, a da toga niste svjesni - čak i ako vam to ne škodi, to vam sigurno neće imati koristi.

Lažna maslinova ulja često sadrže beta-karoten i nešto klorofila, a proizvode se dodavanjem tih sastojaka nekom jeftinom biljnom ulju. Drugi način kopiranja ovog ulja je zapravo razrijediti ga biljnim uljem - što je naravno i dalje loše, ali barem sadrži ono za što vjerujete da kupujete - dok potpuno lažno imaju samo miris masline.

Evo na što morate paziti da ne kupujete lažno maslinovo ulje:

1. Ne shvatajte doslovno ono što piše na etiketi

Na bocama maslinovog ulja često možemo čitati "čisto", "prirodno" ili "lagano" - svi su ovi pojmovi pogrešni i stoga besmisleni.

2. Uvijek tražite ekstra djevičansko maslinovo ulje

Postoje i lažni proizvodi koji kažu "ekstra djevičansko maslinovo ulje", ali su često kvalitetniji od onih koji se nazivaju "čisto maslinovo ulje" ili samo "maslinovo ulje", a bolji su kvalitetniji.

3. Provjerite datum proizvodnje

Ne biste trebali imati više od godinu dana.

4. Dobro pogledajte bocu

Ako je boca tamna, veća je vjerovatnoća da ćete kupiti pravi proizvod. Uvijek izbjegavajte ulje u bistroj, bistroj boci, a posebno u plastičnoj posudi, savjetuje StethNews.

5. Potražite ime proizvođača

Na etiketi treba sadržavati naziv imanja ili OPG, posebno ako je ulje sa manjeg gazdinstva na kojem proizvođač i vlasnik maslina koje preša i sam napravi ulje.

Razmislite o svemu tome sljedeći put kada kupite maslinovo ulje. Ne fokusirajte se na boju ulja, jer može uvelike varirati ovisno o vrsti masline, i zanemarite ono što piše na etiketi.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom