BILJKA KOJA ŠTITI OD RAKA: Naučnici utvrdili da se bori protiv kancera vrlo uspešno, uvek je jedite svežu!

BILJKA KOJA ŠTITI OD RAKA: Naučnici utvrdili da se bori protiv kancera vrlo uspešno, uvek je jedite svežu!


Aronija ne sadrži puno šećera i poznata je po oštrom i kiselom ukusu koji neki vole, a neki ne

Aronija (Aronia Melanocarpa) je bobičasto voće koje zbog dva razloga nosi ime sibirska. Prvo je da je iz Sjeverne Amerike, gdje ima svoje sjedište, prvo stigla u Sibir, a drugo jer je otporna na vrlo hladne temperature. Sibirska aronija podnosi hladnu zimu i mrazeve do -45 ° C. Raste u obliku grma i ako ima dovoljno prostora može doseći visinu od oko 2 metra.

KAKO ARONIJA UTIČE NA VAŠ ORGANIZAM

Prema najnovijim naučnim istraživanjima, od svih vrsta voća, aronija ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ova bobica je puna flavonoida koji pomažu vašem tijelu u borbi protiv alergija, virusa i kancerogenih elemenata, a dokazano je da aronija sprečava i upalu mokraćnih puteva. Sibirska aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala u krvotoku, na taj način poboljšavajući cirkulaciju i sprečavajući bolesti poput dijabetesa i raznih kardiovaskularnih bolesti, a osobe koje pate od visokog krvnog pritiska treba unositi aroniju u svoju prehranu. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da aronija može pomoći učenicima jer poboljšava pamćenje.

Naročito je naglašen njegov blagotvorni učinak na žuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilno funkcioniranje ovih organa.
Važno je reći i da aronija regulira pravilno funkcioniranje i izlučivanje hormona štitnjače, kao i regulira rad gušterače, pa može biti korisna u liječenju dijabetesa.

Aronija takođe potiče zarastanje rana, usporava starenje tijela i kože, sprečava nastanak bora, štiti od UV zračenja.

KONZUMIRANJE ARONIJE

ARONIJA ne sadrži puno šećera i poznata je po oštrom i kiselom ukusu koji neki vole, a neki ne. Ove bobice se uvijek mogu jesti svježe, ali sada postoje razne vrste prerađevina koji su hranjive poput svježe aronije. Postoje sokovi od aronije, sušena i smrznuta aronija, kao i čaj od aronije. Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja ove bobice je džem ili slatko od aronije.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom