Korona virus preživljava na odjeći i obući a ovo je jedini način da ga zauvijek uništite

Korona virus preživljava na odjeći i obući a ovo je jedini način da ga zauvijek uništite

Pranje rublja na 30 stepeni neće uništiti virus korone, ali evo šta hoće

Pojavom novih slučajeva virusa ljudi čine sve što mogu kako bi se zaštitili. Iako je pranje ruku i dalje najučinkovitija metoda, postoje i drugi koraci koje možemo preduzeti kako bismo smanjili rizik od daljnjeg širenja smrtonosnog virusa.

Jedan stručnjak tvrdi da je važno upamtiti da odjeća i ručnici mogu biti idealno tlo za bakterije u kojima žive, pogotovo ako ih koristi više od jedne osobe. Zato je ključno oprati odjeću više nego što je to uobičajeno i preduzmite dodatne korake kako biste spriječili širenje virusa.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da pranje tih predmeta na "30 stepeni" neće nužno biti dovoljno za ubijanje virusa.

Što je viša temperatura na kojoj perete odjeću, veća je vjerovatnoća da ćete ubiti prisustvo Covid-19 virusa.

- Naša telesna temperatura koja iznosi oko 37 stepeni Celzijusa, pruža idealne uslove za opstanak bakterija i virusa u tijelu. To znači da ako se želite boriti protiv virusa korone, često pranje garderobe na 30 stepeni Celzijusa neće biti dovoljno. Većina virusa ne može preživjeti na temperaturama većim od 60 stepeni Celzijusa, tako da možete oprati određene komade odjeće, ručnika, posteljine, rukavica, maramica na jačem programu.

Postoji nekoliko dodatnih koraka koje možete preduzeti kako biste povećali svoje šanse za sprečavanje infekcije virusom korone.

Ekstremne temperature mogu spriječiti širenje bakterija, pa je dobra ideja preduzeti dodatne korake tako što ćete svoje oprane predmete staviti u sušilicu, po mogućnosti oko 20 minuta.

Također imajte na umu da pegla za rublje može doseći temperaturu veću od 100 stepeni, tako da većina bakterija i virusa ne može preživjeti nakon peglanja.

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svako ko je bio na području u kojem je prisutna epidemija COVID-19, ili koji je bio u kontaktu sa, za koji se sumnja ili se sumnja da je zaražen, ili je posjetio zdravstvene ustanove u kojima se liječi bolest, treba da se pridržava sledećih uputstava:

- smanjiti kontakte sa drugim ljudima u domaćinstvu, radnom mjestu ili javnim mjestima u narednih 14 dana,

- ako osetite simptome infekcije disajnih puteva (temperatura, kihanje, kašalj, curenje nosa, otežano disanje ili drugo), odmah nanesite masku na usta i nos, povećajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbjegavajte kontakt s drugim osobama , kad kihnete ili kašljete, koristite maramicu i nazovite epidemiologa u institutu ili odjelu javnog zdravlja u vašem području boravka. Daljnja uputstva dobit ćete od epidemiologa.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom