PUŠAČI MOGU LAKŠE DA SE ZARAZE KORONAVIRUSOM: Ovaj lekar je objasnio zbog čega se to dešava!

PUŠAČI MOGU LAKŠE DA SE ZARAZE KORONAVIRUSOM: Ovaj lekar je objasnio zbog čega se to dešava!

Komentarisao je i zatvaranje škola kao meru zaštite

Lauc ima važno upozorenje za pušače, Foto: Youtube printscreen

Gordan Lauc, rukovodilac zdravstvenog centra za izuzetnost i personalizovanu brigu o zdravlju u Hrvatskoj objasnio je zašto je koronavirus opasniji za pušače.

"Covid 19 uzrokuje upalu pluća, a pušenje samo po sebi oštećuje pluća. Sa druge strane, zbog udisanja toplog vazduha isušuje i oštećuje sluznicu nosa i grla, a to nam je najjača zaštita ako slučajno i udahnemo virus. Virus se onda počne u vama razmnožavati i vi ste zaraženi" - kaže Lauc koji ovime smatra da su pušaći jedni od najrizičnijih sgrupa kada je reč od zarazi korona virusom. Komentarisao je i zatvaranje škola kao meru zaštite.

- "Nisu nam deca ugrožena, ali čitav taj proces kretanja i mešanja ljudi doprinosi širenju virusa, a to je najvažnije sprečiti", rekao je kratko. U Hrvatskoj je zasad 306 zaraženih ovim virusom.

Lauc kaže da je u Italiji, koja broji skoro 60.000 zaraženih, zdravstveni sistem postao prenatrpan te da je zbog toga u ovakvoj situaciji. Rekao je i svoj najoptimističniji scenario.

- "Dolazi proleće, dosta toga bi trebalo da se rasprši, postaćemo imuni" - zaključuje Lauc.

(Espreso.rs/24sata.hr)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom