SRPSKI PULMOLOG OBJAVIO VAŽNU PORUKU O KORONA VIRUSU: Svi treba da je pročitate

SRPSKI PULMOLOG OBJAVIO VAŽNU PORUKU O KORONA VIRUSU: Svi treba da je pročitate

Svet se bori protiv korona virusa od kraja decembra  

Srpski pulmolog dr Srđan Lukić na svom Facebooku objavio je važnu poruku, tj. uputstvo za sve one koji će korona virus lečiti kod kuće.
LečenjeSrpski pulmolog dr Srđan Lukić na svom Facebooku objavio je važnu poruku, Foto: Printscreen/Youtube

Svet se bori protiv korona virusa od kraja decembra, i do sada je tim virusom zaraženo 153. 864 ljudi, dok je njih 5.800 preminulo. Epidemija je počela u Kini, gde se situacija sada smiruje, ali se "preselila" u druge krajeve sveta i proglašena je pandemija. Novo žarište korona virusa je Evropa, a najkritičnije je u Italiji i Španiji.

Prema najnovijim podacima u Srbiji je zaraženo 46 ljudi, a polovina njih je na kućnom lečenju. S obzirom na to da se očekuje širenje zaraze, srpski pulmolog dr Srđan Lukić je na svom Facebooku objavio važnu poruku, koju svi treba da pročitaju! Prenosimo je u celosti:

Vlasti rade svoj deo posla, epidemiolozi i mikrobiolozi svoj, pa i mi kliničari se polako uključujemo. Manji broj obolelih od COVID-19 (zvanično ime bolesti koje prouzrokuje virus SARS-CoV-2) će biti lečen u bolničkim uslovima dok će se većina lečiti kod kuće. Ovo je tekst za njih.

Mediji i javnost se bave uglavnom najtežim slučajevima, što je i razumljivo (briga da li ima dovoljno bolničkih kapaciteta, respiratora...) međutim većina obolelih će ostati da se leči u kućnim uslovima. Pored epidemioloških mera (karantin) bitno je i samo lečenje infekcije.

Kao i kod svake virusne infekcije i za lečenje COVID-19 najvažniji je imuni sistem. Zato je bitno ostaviti mu svu snagu na raspolaganje. Apsolutno mirovanje je najvažnije, a pored toga i adekvatna ishrana. Dijete ostavite za neko drugo vreme i zaboravite na "zdravu ishranu".

Da bi organizam funkcionisao potrebna mu je energija odnosno ugljeni hidrati na prvom mestu, a onda i masti.Ne treba naravno zaboraviti ni proteine ali je važno da ne izbegavate "hranu koja goji". Jer ona će održavati vaš imuni sistem i ceo organizam.

Potrebno je dalje unositi dosta tečnosti jer u infekcijama organizam lako dehidrira. Čajevi, supice, čorbice, sokovi, štagod. Ali ne i alkohol, jer alkohol pogoršava dehidrataciju. Naravno hronični srčani i bubrežni bolesnici moraju unos prilagoditi svojim hroničnim bolestima.

Povišena telesna temperatura je odbrambeni mehanizam koji imuni sistem koristi za borbu protiv virusa. I zato je greška obarati temperaturu ako je samo blago povišena jer tako pomažete virusu.Temperatura se obara tek kada značajno poraste jer tada ugrožava funkcionisanje organizma.

Što se tiče lekova, za sada nema dokazanih lekova koji pomažu kod COVID-19. Neki lekovi su pokazali in vitro (van organizma) efikasnost protiv SARS-CoV-2 ali to ne znači da će delovati i in vivo. Ako dobijete antibiotik od lekara to je zbog prevencije bakterijske superinfekcije.

Što se tiče raznoraznih suplemenata, vitamina i sl. sve to najverovatnije već u dovoljnom nivou unosite hranom, tako da raznorazni imuno kompleksi neće mnogo pomoći (osim ako zbog nekog razloga nemate deficit nekog elementa) ali neće ni odmoći (osim manjka para u novčaniku).

Bitno je da pratite svoje stanje, ako je moguće u telefonskom kontaktu sa lekarom. Kritični znaci i simptomi su pojava otežanog i ubrzanog disanja, pad arterijskog pritiska, vrtoglavice, omaglice, nesvestice, konfuzija, pojava cijanoze (plavkaste prebojenosti kože i sluzokoža).

U slučaju pojave ovih znakova i simptoma potrebno je da se odmah javite u najbližu bolnicu jer će sigurno biti potrebna terapija kiseonikom, koju ne možete sprovesti u kućnim uslovima. Ovo ne znači da ćete sigurno završiti na respiratoru, ali je kućnom lečenju svakako kraj.

I na kraju bih dodao nešto što, vođeni logikom, i ne bi trebalo pominjati, ali na žalost, iskustveno, mora. Duvanski (i drugi) dim gledajte da izbegavate u potpunosti. On oštećuje ćelije epitela disajnih puteva i alveola i tako pomaže virusima.

DODATAK 1:

U raspravi na Twitteru se pojavilo pitanje upotrebe nekih lekova tokom COVID-19 infekcije. Za ACE inhibitore, koji se koriste u lečenju kardiovaskularnih bolesti, preporuka Evropskog udruženja kardiologa (ESC) je da se terapija (za sada) ne menja.

Što se tiče široko popularnog Brufena (tj. ibuprofena) u Francuskoj su preporučili da se koriste drugi antipiretički/analgetski lekovi (paracetamol npr.) jer postoji sumnja da ibuprofen može da doprinese težoj kliničkoj formi infekcije.

DODATAK 2:

Ovo što se dešava oko ibuprofena je najbolji pokazatelj zašto se ne treba oslanjati na bilo šta što nije zvanična preporuka zvaničnih stručnih tela i organizacija. Francuski ministar zdravlja je ovo preporučio, a nemačko ministarstvo zdravlja ga je demantovalo.

Lancet je pre tri dana objavio članak u kojem pominju ibuprofen kao lek koji povećava broj ACE2 receptora u plućima na koje se vezuje SARS-CoV-2, što implicira da upotreba ibuprofena pospešuje virusnu infekciju. Ipak, jedan rad nije dovoljan da bi se donosili definitivni zaključci.


(Espreso.rs/Mondo)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom