UKOLIKO IDETE U KUPOVINU ZA VRIJEME KORONE, OVO MORATE DA ZNATE! Svi griješe kada rade 1 STVAR, a nisu ni SVJESNI!

UKOLIKO IDETE U KUPOVINU ZA VRIJEME KORONE, OVO MORATE DA ZNATE! Svi griješe kada rade 1 STVAR, a nisu ni SVJESNI!

Obavezno operite ruke kad dođete kući i nakon otpakiranja namirnica!

Ovo morate znati pri kupovini u doba korone, Foto: Printscreen

Uvijek postoji puno pitanja na koja smo zainteresirani odgovoriti kada je u pitanju kupovina hrane tokom virusne korona pandemije. Evo stručnog odgovora na najčešće postavljana pitanja o kupovini, a šta je sigurno, a šta ne.

1. Da li je sigurno ići u prodavnicu?

Jasno je da je većina nas kod kuće i imamo smanjen socijalni kontakt kako bismo zaustavili širenje virusa, pa koliko je sigurno ići u prodavnicu? Najvažnije je ne stupiti u kontakt sa zaraženom osobom i to su najvažnije mjere socijalne udaljenosti i zaštite. Pazite na razmak i po mogućnosti nosite masku i rukavice.

Ispred nekih trgovina na ulazima se nalaze dezinfekciona sredstva s kojima morate očistiti ruke. Obavezno operite ruke kad dođete kući i nakon otpakiranja namirnica. U međuvremenu, rukama ne dirajte lice.

2. Da li se može naručiti isporuka?

Hrana nije rizik, rizik je kontaktiranje s prodavateljem / dobavljačem. Danas većina brodarskih kompanija nudi beskontaktnu dostavu, zato to iskoristite.

3. Treba li očistiti limenke, vreće i drugo pakiranje nakon povratka kući?

"Na osnovu onoga što danas znamo, izborno je", rekao je Ben Chapman, ljekar i profesor sigurnosti hrane. Ali ako se osjećate sigurnije, dezinficirajte sve što unesete u kuću.

Ono što on smatra obaveznim je pranje ruku nakon dodirivanja namirnica, jer je to najsigurniji način da se spriječi širenje virusa. Operite ruke kada uzimate, na primjer, gljive. Operite ruke nakon pranja i prije dodirivanja druge hrane. I nastavite ponavljati.

4. Šta je sa svježom hranom?

Do sada nema dokaza da se virus širi izvan površine takve hrane, ali još uvijek postoje dokazi da na njima može živjeti, navodi se u studiji koja je proučavala respiratorne viruse. Chapman ističe da su šanse da se na ovaj način dotakne virusa vrlo male, ali svježu hranu definitivno treba dobro oprati i nakon toga temeljito oprati.

5. Kako pratite svježu hranu?

Operite ih pod mlazom hladne vode, kaže Amanda Diring, specijalistica za hranu:

"Vidim puno uputstava za pranje sapuna i vode dok rade ruke i ruke, ali preporuka je da četkom operete povrće i voće koje ima tvrđu površinu i samo vodom. Ali zapamtite da dobro očistite tu četkicu nakon svake upotrebe." .

6. Hoće li kuhanje ubiti virus?

Prema preporukama, dovoljno je kuhati na temperaturi od oko 65 stepeni da se virusi ubiju. Međutim, nije dobro prethodno hranu oprati.

7. Da li bi smrzavanje hrane ubilo virus?

Zamrzavanje svježe hrane radi uništavanja virusa nije najbolja metoda, posebno imajući u vidu da laboratorija zamrzava virus da bi ga sačuvala, ukazuje Chapman. No ako hranu zamrznete, ona je vjerojatno čista i kuhana, to su dva sigurna načina da je zaštitite.

8. Što ako sam rizična grupa, trebam li kupiti predpakirane proizvode?

"Potrošači koji su u riziku od imuniteta trebali bi razmotriti kupovinu pakiranog voća i povrća i pojačati oprez i kuhati hranu prije konzumacije", rekao je Diring.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom