Koronavirus, socijalna isključenost i zašto je zaista važno ostati kod kuće

Koronavirus, socijalna isključenost i zašto je zaista važno ostati kod kuće

Socijalna izolacija pokazala se kao najučinkovitije sredstvo protiv širenja COVID-19. Nije slučajno što su mjere koje sve vlade poduzimaju upravo usmjerene na ograničavanje izlazaka i socijalnih kontakata, a svugdje čujemo poziv da ostanemo kod kuće.
Izvor: iStock

Znamo da činimo dobro sebi i drugima kada zaista ostanemo kod kuće. Ali BBC nam pokušava objasniti kakav je učinak mjere.

Glavni problem novog koronavirusa je taj što možemo biti prijevoznici bez da ga sumnjamo i bez ikakvih simptoma. I ako nastavimo da živimo kao nekada i hodamo ulicama po ceo dan, čak i noseći masku, i dalje možemo zaraziti dve do tri osobe nedeljno .

A svaki od njih će zaraziti i to dvoje ili troje. I tako se lanac nastavlja zauvijek, a mi smo na njegovom početku.

OBOLELI BEZ SIMPTOMA SU KAO TEMPIRANE BOMBE: Najnovije saopštenje doktorke Darije trese Srbiju


Ali ako ostanemo kod kuće i poštujemo socijalnu isključenost, na primjer, umjesto da posjetimo prijatelje, situacija izgleda drugačije. Na taj način možemo smanjiti broj zaraženih sa 406 na 15 , procjenjuje BBC.

A kada se umnoži sa svima koji prate mjere, taj efekt postaje zaista opipljiv. I što su manje zaraženi, manje će biti onih kojima je potreban medicinski tretman. Tako će biti više resursa za sve kojima je to najpotrebnije.

Stoga, boravak kod kuće što je duže moguće može doslovno spasiti ljudski život , koliko god nam teško bilo to shvatiti.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom