Krv, muhe, mrtve životinje, vreće žaba: tržišta u Aziji ...

Krv, muhe, mrtve životinje, vreće žaba: tržišta u Aziji ...

Wuhan se vraća starom ritmu života

Šokantni snimci s azijskih tržišta: zaklane divlje životinje i rojevi muha oko njih; trgovci koji sanjaju zemlju natopljenu krvlju; čuli za žabe i još puno, i još više. Ne zaboravimo: 70% bolesti životinje prenose na ljude.
Foto: BGNES

Odavno znamo da trenutna pandemija koronavirusa dolazi sa tržišta divljih životinja u kineskom gradu Wuhan. Tamo se prvi put opasni virus prenosio sa životinje na čovjeka - prema mišljenju mnogih stručnjaka, infekcija se u početku prenosila s šišmiša na pangolin, a s njega na ljude.

Na tržištu Wuhan, trgovci na jednom mjestu okupljaju razne egzotične životinje čije staze u prirodi nikada ne prelaze. Ni čovjek ne pripada njihovim staništima, tj. njihova staništa. A kad se divlje životinje zakolje upravo pred očima kupaca na takvom tržištu, virusi imaju gozbu. Ima slična tržišta širom Kine, kao i u mnogim drugim azijskim zemljama, prenosi Deutsche Welle.

Šokantni okviri

Ono što se događa na tim mjestima je videozapis organizacije PETA. Snimljeno je na dva takva tržišta - u indonezijskom gradu Tomohonu i u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku. A snimci u njemu su šokantni: tribine prepune mrtvih divljih životinja i rojeva muva koje slijeću na njih; krv teče iz leša zaklanih životinja; trgovci koji vrebaju oko krvi natopljene i dodiruju komade svinjetine rukama; lešine pasa, svinja i zmija; punjene vreće s žabama itd.

OBOLELI BEZ SIMPTOMA SU KAO TEMPIRANE BOMBE: Najnovije saopštenje doktorke Darije trese Srbiju"Sljedeća pandemija već kuca na vrata", upozorio je PETA, ponovno pozivajući WHO-a da zahtijeva zatvaranje tih tržišta - uklj. i nekim tržištima životinja u Njemačkoj. S tim u vezi, RTL TV podsjeća da se čovjek može zaraziti virusom, na primjer, od krave. Prema UN-u, 70% svih bolesti životinje prenose na ljude. Build Zeitung podsjeća da se u Kini i drugim azijskim zemljama zmije, štakori, šišmiši, pangolini i druge životinje koje se prodaju na tim tržištima smatraju delicijama.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmeyer opredijeljen je za pokretanje teme samita G20. U stvari, još u februaru Kina je zabranila uzgoj i konzumiranje divljih životinja. Kirsten Tuttle iz Njemačkog društva za vanjsku politiku je, međutim, skeptična: "Nakon epidemije SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma) 2003. godine poduzete su mjere za borbu protiv ove vrste trgovine životinjama, ali nedugo nakon što je sve propalo." Isto se sada može dogoditi, upozorio je stručnjak, dodajući da bi formalna zabrana trgovine mogla učiniti ilegalnim.

Moguće su još jače pandemije

Renate Kunast iz njemačkih Zelenih očekuje nove pandemije ako se ništa ne promijeni. Mnogi naučnici upozoravaju na isto. Jer je konzumiranje divljih životinja koje se u Aziji smatraju delikatesom samo jedna strana problema. Drugi se odnosi na tradicionalno korištenje dijelova divljih životinja u različite svrhe. Na primjer, pahuljice oklopa pangolina pronalaze primjenu u tradicionalnoj kineskoj medicini.

"Dok se divljač i dalje koristi za konzumiranje ili druge svrhe, uslijedit će nove epidemije", rekli su američki istraživači Jared Diamond i Nathan Wolfe sa Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu. "Virus koji će doći nakon Covid-19 možda će nas još jače pogoditi. Nema biološkog razloga da vjerujemo da buduće epidemije neće oduzeti 100 milijuna života i utonuti planetu u depresiju za koju povijest ne zna. ", upozoravaju dvojica naučnika.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom