OBOLELI BEZ SIMPTOMA SU KAO TEMPIRANE BOMBE: Najnovije saopštenje doktorke Darije trese Srbiju

OBOLELI BEZ SIMPTOMA SU KAO TEMPIRANE BOMBE: Najnovije saopštenje doktorke Darije trese Srbiju

U petak je zabeležen najgori dan u Srbiji od početka izbijanja epidemije – još osam osoba je preminulo, dok je 305 novih zaraženih

Darija Kisić Tepavčević, Foto: RTS / SCREENSHOT

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je korona virus najopasniji na početku i na kraju inkubacionog perioda, jer oboleli ne mora da ima simptome Covid 19, a može lako da zarazi druge.

- Kod ove infekcije čovek je najopasniji pred kraj inkubacionog perioda i na početku, jer tada ne ispoljava nikakve simptome, ali može da zarazi druge. Tu osobu možemo da posmatramo kao tempiranu bombu, koja nesvesno širi zarazu - rekla je Kisić Tepavčevič u emisiji Oko na RTS.

Zbog toga ne treba da budemo sebični, već svi treba da se ponašamo kao potencijalni nosioci virusa.

- Kada bi ovog momenta svi poštovali mere socijalnog distanciranja, sa teoretskog aspekta i isteka inkubacionog perioda, imali bismo nula obolelih. Rezultate ovih pooštrenih mera videćemo za dve nedelje. Ovo socijalno distanciranje nije emotivno distanciranje, baš naprotiv, ovo je ulaganje u zdravlje naše populacije kako bismo što pre izašli iz ovakve situacije - dodala je Kisić Tepavčević.

U petak je zabeležen najgori dan u Srbiji od početka izbijanja epidemije – još osam osoba je preminulo, dok je 305 novih zaraženih.

- Period inkubacije je 14 dana, većina slučajeva je zaražena pre nedelju ili dve. Očigledno je bilo druženje među ljudima iako su donete mere. Ljudi nisu shvatili ozbiljno koliko je ovo opasno. Za ovu bolest trenutno ne postoji lek, jedino što možemo da uradimo je da se udaljimo jedni od drugih na bezbednu razdaljinu - objasnila je ona.

Kako bismo zaštitili sebe i zdravstveni sistem, dr Kisić Tepavčević je pozvala građane da se ponašaju odgovorno, jer su brojevi od danas poruka sama po sebi šta nas očekuje ako se ne ponašamo u skladu sa merama države.

- Vrlo je jednostavno, znamo jedini put prenošenja virusa, to je direktan kontakt, kapljični put i putem diranja sveže zaraženih predmeta. Jednostavno je zaključiti da ako je neko zaražen, onda je bio u kontaktu sa osobom koja je rezervoar. Ta osoba je mogla da bude u inkubacionom periodu, bez jasnih siptoma - dodala je Kisić Tepavčevič.

Ma koliko delovalo banalno, pranje ruku je i dalje izuzento važno u sprečavanju širenje Kovid 19.

- U određenim okolnostima, kada se ide u prodavnicu ima smisla da se nose rukavice. Ako se radi o svežoj kontaminaciji, onda se rukama lako prenosi zaraza. Iako se na ruci nalazi virus, kada operete ruke, on će nestati. Bitno je da kontaminiranu ruku ne stavite u usta, nos ili dirate oči. Pranje ruku je značajna preventivna mera, ma koliko zvučalo banalno. Perite ruke češće i duže, nadam se da će nam ova navika postati pravilo i kada prođe virus.

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

NE PROPUSTITE

Dr Jorga otkriva da li možemo dobiti korona virus putem hleba koji stoji na otvorenom u prodavnici(Espreso.rs/Blic)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom