10 zlatnih SAVETA JAPANSKOG LEKARA koji je živeo 105 godina: Ovo je TAJNA DUGOVEČNOSTI!

Moglo bi se reći i da je zaslužan za dugovečnost Japanaca, jer su upravo saveti ovog japanskog lekara u velikoj meri doprineli da njegova nacija živi srećno i kvalitetno

Japanski doktor Shigeaki Hinohara živeo je 105. godina, a u nasleđe je Japancima i celom svetu ostavio veoma vredna lična saznanja o nedokučivoj tajni dugovečnosti.

10 zlatnih SAVETA JAPANSKOG LEKARA koji je živeo 105 godina: Ovo je TAJNA DUGOVEČNOSTI!
 Foto: PrintscreenJutjub/ Fujisankei Communications Int'l

Ovaj dugovečni lekar je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovečnijih naroda na svetu.

Gotovo do smrti, radio je u bolnici, lečio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Pročitajte 10 njegovih zlatnih saveta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života: 


Energija dolazi iz toga što se osećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja.
 
“Svi se sećamo kako smo kao deca, zabavljajući se, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati telo sa previše pravila, kao što su ručak i spavanje”, objašnjava dr Hinohara.

Čuvajte se debljine

Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma, pa zato treba paziti na svoju kilažu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ishranom, i treba voditi računa da se ne prejedamo. On je, na primer, za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od pomorandže sa kašičicom maslinovog ulja. Smatrao je da je maslinovo ulje odlično za krv i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak, kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedeljno jeo je govedinu.

 Planirajte unapred!

Dr Hinohara je uvek imao isplaniran raspored za godinu unapred, a čak je planirao i dalje u budućnost. Tako se, kako je rekao – jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Na žalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovečnost.

Ne morate otići u penziju ako to ne želite

“Nakon 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla”, govorio je Hinohara. Ukoliko čovek želi da radi – neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi.

Delite znanje i veštine s drugima

Dr Hinohara je godišnje držao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dece u školi do ozbiljnih preduzetnika i doktora. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj da kaže kako ga stajanje čini snažnijim.

Nemojte verovati svemu što kaže lekar

Dr Hinohara je smatrao da lekari ne mogu izlečiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im lekar pripiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto bismo se onda izlagali bespotrebnom stresu i patnji? Verovao je da životinje i muzika imaju veliki uticaj na ozdravljenje, puno veći nego što to misli medicina.

Uvek koristite stepenice i sami nosite svoj prtljag

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom.

Dr Hinohara je celog života išao stepenicama i uvek je preskakao po jednu. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo. 

Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i dr Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Brauninga – "Abt Vogler". Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umetnosti, šetajte po prirodi…

Bol je misteriozna

Najefikasniji način da prevladamo bol je kroz zabavu, govorio je dr Hinohara. Kada se dete udari, objasnio je, plakaće sve dok mu pažnju ne zaokupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol bi trebalo utopiti u zabavi! Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i muziku koja će pomoći pacijentima da se nose sa bolom.

Ne gomilajte materijalne stvari

“Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kada umrete” – jednostavan je bio dr Hinohara.

(stil.kurir.rs)

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom