Gulaš u vinu: Jelo koje ćete želeti da se krčka svaki dan u vašoj kuhinji! (RECEPT)

Imamo recept za juneći vinski gulaš koji možete da poslužiti i kao večeru, i kao običan svakodnevni ručak... odličan je u svim prilikama!

Gulaš je jedno od najomiljenih jela na kašiku.  Da biste skuvali fini, gusti i aromatični gulaš, uz dobar komad mesa treba da pripremite i odgovarajuću količinu luka jer upravo je u luku tajna gustoće samog gulaša. Obično se kaže da u gulaš ide onoliko luka koliko ima i mesa!

Foto: Shutterstock

Osim što treba da pazite na količinu luka, svakako treba da pripazite i na sam proces prženja luka. Luk nikako ne sme da zagori jer će to gulašu dati gorku notu. Vinom se dodatno naglašavaju arome pa tako možete da koristite belo ili crveno vino. Vino će osim na aromu uticati i na samu boju gulaša, s crvenim ćete vinom postići tamniju boju.

Kako biste svoj gulaš skuvali kao najbolji majstor, pripazite da ne napravite jednu od 5 grešaka zbog kojih nam gulaš ispada loše.

Iako je gulaš izvorno mađarsko tradicionalno jelo, dobro je poznato i širom rasprostranjeno kako na našim prostorima, tako i u susednim zemljama.

Sastojci:
 
500 g junetine od lopatice
500 g luka
75 g koncentrata paradajza
500 ml vode
200 ml belog ili crvenog vina
250 g krompira
pola kašičice kima
2-3 lovorova lista
2 kašičice slatke mlevene paprike
50 ml ulja
so
 
Priprema:

1. Meso isecite na kockice isteveličine pa ga pecite u dubljoj posudi na dobro zagrejanom ulju. Izvadite iz posude i stavite sa strane.

2. Na istom ulju propržite sitno seckani luk, jedno 6-7 minuta dok ne omekša pa dodajte meso, kim i lovor pa nastavite da pržite podlivajući meso s malo vode. Kuvajte na laganoj vatri oko 90 minuta.

3. Nakon toga jelo posolite, umešajte crvenu mlevenu papriku i koncentrat paradajza, potom dodajte vino i krompir isečen na kockice pa nastavite da kuvati 30-40 minuta dok krompir ne bude skuvan.

Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom