6 NAČINA DA UVEK BUDETE SITI! Nutricionista otkriva TRIKOVE kako da ne osetite GLAD, a jedna stvar je od PRESUDNOG značaja

Osećaj gladi proizilazi iz mnogih različitih stimulansa. To znači da postoji više stvari kojima morate da se pozabavite kako biste ga ugušili. Nutricionista Branka Mirković objašnjava da je način na koji započinjete dan od presudnog značaja kako će vaše telo da funkcioniše. 

6 NAČINA DA UVEK BUDETE SITI! Nutricionista otkriva TRIKOVE kako da ne osetite GLAD, a jedna stvar je od PRESUDNOG značaja
Foto: Profimedia

- Obrok je važan za energiju i njegov osnovni cilj je da uravnoteži glukozu u krvi, hormone, donese dovoljno vitamina i minerala i obezbedi dobru funkciju creva. Dobro izbalansiran obrok obezbediće dugotrajnu sitost  i izostaće osećaj gladi - rekla je nutricionista. 

Ljudi jedu kada imaju osećaj psihološke, emotivne i socijalne poraznine. Prave se navike i rituali koji su neadekvatna kompezacija. Potrudite se da drugačije organizujete vreme, izađite iz pogrešne rutine. Družite se, šetajte, čitajte, a najbolje je da razgovarate sa osobom koja vodi računa o ishrani. Vodu, limunadu i čajeve bez šećera pijte tokom celog dana, ne čekajte da budete žedni. Prirodno ceđeni sokovi nisu zamena za vodu i imaju dosta fruktoznog šećera - rekla je između ostalog i dodala da se obrok jede kada ste zaista gladni, a ne zato što je vreme ručku ili večeri. 

6 NAČINA DA UVEK BUDETE SITI

1. Važno je da obrok bude uravnotežen.

2. Uvek u toku dana treba jesti i povrće uz obrok, kao i salate od različitih vrsta povrća. 

3. Pijte čajeve, bistru supu, sok od paradajzica, jogurt, vodu i sačekajte pola sata, možda niste gladni. Bez dovoljno tečnosti bićete tromi i žeđ ćete pobrkati sa glađu. 

4. Proteini se duže vare i održavaju sitost, pogotovo jaja. Proteini u prvom obroku u danu podižu nivo aminokiseline tirozin, što pomaže da se izbegne želja za šećerom. 

5. Velika zabluda da creva krče samo kad ste gladni. Ona se samo odmaraju i prirodno čiste. 

6. Masti treba da unosite, ali one zdrave iz neprerađenih biljnih ulja.


kurir.rs/blicžena

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom