Koja hrana održava naše bubrege zdravima?

Koja hrana održava naše bubrege zdravima?

Zdravi bubrezi uravnotežuju ravnotežu minerala u tijelu, posebno soli i kalijuma. Zahvaljujući normalnom funkcioniranju ovog važnog organa, hranjive tvari se čuvaju, a otpad se izlučuje mokraćom. Proizvode se hormoni koji utječu na rad drugih organa. 

Evo proizvoda koji podržavaju normalno funkcioniranje bubrega, a koje su naznačili stručnjaci:

Jabuke. Dobar izvor pektina - topive celuloze, koja pomaže u snižavanju nivoa holesterola i glukoze. Sadrže i antioksidante, pa je ovo voće vrlo dobro za bubrege. Pomaže u poboljšanju funkcioniranja krvožilnog sistema i opskrbe bubrega krvlju.

Riba. Omega-3 masne kiseline su esencijalne hranjive sastojke koje ljudsko tijelo ne može proizvesti samo. Masna riba hladne vode izvrstan je prirodni izvor ovih tvari. Omega-3 masne kiseline pomažu u snižavanju krvnog pritiska, što smanjuje rizik od oštećenja bubrega.

Brusnica. Popularno je zbog svog zaštitnog učinka na infekcije bešike. Njegove komponente sprečavaju lijepljenje bakterija na zid mjehura. U tom smislu brusnica poboljšava zdravlje bubrega.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom