Moj djed je doživio 102 godine: TRI namirnice koje je jeo svaki dan!

Cijeli život moj djed je živio u selu, brinući se o farmi, stoci i povrtnjaku. Rijetko je bio u trgovini i često nije kupovao hranu, već šibice i kućni pribor. Svu hranu jeo je samo iz svog vrta, ali je posebnu pažnju posvetio trojici koju je jeo svaki dan.

Moj djed je doživio 102 godine: TRI namirnice koje je jeo svaki dan!


Jaja 

"Imati vlastitu farmu i ne uzgajati piliće isto je što i živjeti na selu i odlaziti u grad na malo zraka", rekao je djed.

 Do dvanaeste godine, dok me roditelji nisu odveli u grad, imali smo prekrasan tandem: rano ujutro sakupljao sam jaja u kokošinjcu, nosio ih u kuhinju, gdje ih je jeo djed. Volio sam sakupljati jaja, pričinjalo mi je zadovoljstvo uporedivo s neočekivanim otkrićem malog blaga. Najčešće ih je jeo sirove: uzimao ih je ravno iz korpe, lomio vrh, solio i pio.
Jutarnji ritual promijenjen je u one rijetke dane kad je baka ustala ranije od djeda i skuhala omlet, iako je djed često mrmljao: „Proizvod je savršen bez kuhanja!“ Rekao je, žaleći se na maslac, koji je baka koristila u kuhanju. Sudeći po količini energije koju je imao svako jutro, zaista je uzeo najbolje od kokošjih jaja i pokušao me naviknuti, iako ih kao dijete nisam mogao podnijeti. S godinama sam postajao mudriji.

Med

Moj djed cijeli život nije jeo šećer. Apsolutno. Ne zato što je imao šećernu bolest, već zato što je imao mali pčelinjak, pristup medu, propolisu i polenima pčela. Volio je slatko: mlijeko s medom, palačinke s medom, zgnječeni orasi s nekoliko kašika kristalno bistrog meda, pa čak i jak crni čaj, opet s medom.
"Zašto mi treba šećer ako imam med?" "Šećer je hrana plantažnih robova, a med je dar pčelama", rekao je

Djed nije sjedio za stolom i nije jeo tanjur za tanjirom, po njemu ga ovaj pristup samo uspava: "Ako ste umorni, ne jedite puno, spavat ćete. Napravite si toplu vodu s nekoliko kašika meda i zujati ćete poput pčele do večeri. "Kao dijete i ja sam volio ovaj izum, iako sam najviše volio mlijeko s medom: i ukusno i zdravo. A budući da sam bila aktivno dijete i često me je trebalo "napuniti", često sam trčala po med i mlijeko 

Mlijeko 

Mlijeko je treći stup djedove energije. Vrućeg dana moj djed je pio hladno mlijeko ohlađeno u podrumu, a hladnog zimskog dana toplo mlijeko s medom. Moj djed je bio pobornik jednostavnosti i volio je jesti hranu "takvu kakva je", pa je sir i druge mliječne proizvode posluživala samo baka, ali mlijeka je uvijek bilo. Jedna od fraza koje mi se najviše sjećaju: "Zašto piti vodu kad ima mlijeka?" 

Djedova ljubav prema mlijeku može se objasniti činjenicom da je doslovno volio sve svoje krave, tražio im najbolje livade, hranio ih kod kuće i davao im imena, imao snažnu vezu sa životinjom koja ga hrani. 

Svježi, prirodni proizvodi iz vlastitog vrta, od dobro čuvanih krava i koza, ljubiteljskih košnica za med - kako to zamijeniti šećerom ili konzervansima? Nažalost, modernog stanovnika grada sve je teže razumjeti. Neka to barem ostane u sjećanju.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom