Kako razlikovati napad panike od srčanog?

Bol u prsima, lupanje srca, otežano disanje i znojenje mogu se javiti u oba stanja, ali samo srčani udar može biti fatalan, kažu stručnjaci.

Srčani udar se javlja kada začepljena arterija ograničava protok krvi u srčanom mišiću.

Kako razlikovati napadaj panike od srčanog?

Simptomi ne nestaju dok osoba ne dobije hitnu medicinsku pomoć. U napadu panike, simptomi mogu trajati 20 minuta, a zatim nestati.

Međutim, samo stručnjak može potvrditi radi li se o srčanom ili paničnom napadu, pa ove simptome shvatite ozbiljno. 
Muškarci stariji od 45 godina i žene starije od 55 godina i stariji izloženi su većem riziku od srčanog udara nego mladići i djevojke. Ostale visoko rizične skupine uključuju ljude s visokim holesterolom i trigliceridima u krvi, visokim krvnim pritiskom, pretilošću, dijabetesom, metaboličkim sindromom ili porodičnom istorijom srčanog udara.

"Ako mlada osoba bez faktora rizika doživi bolove u prsima, vjerojatnost srčanog udara je mala", rekao je dr. Rajesh Dave, interventni kardiolog iz Medicinskog centra Holy Spirit u Pensilvaniji. "Ali bol u prsima kod pedesetogodišnjaka, dugogodišnjeg pušača i sa 20-godišnjom istorijom dijabetičara, radije signalizira srčani udar i potrebna mu je hitna medicinska pomoć", dodao je specijalista. 

Pacijenti sa srčanim udarom često imaju neke simptome nekoliko dana ili nedelju dana pre napada, a srčani napadi najčešće se javljaju tokom fizičke aktivnosti. Dok se napadi panike obično javljaju kada se osoba odmara i mogu biti uzrokovani tjeskobom, poput primanja loših vijesti. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom