Neobični znakovi srčanog udara

U posljednje vrijeme prijavljuju se sve neobičniji simptomi srčanog udara, koje ne bismo smjeli zanemariti.

Neobični znakovi srčanog udara

Pored toga, otežavaju dijagnozu. 

• U slučaju trbušnog infarkta, pacijent može osjetiti bol u gornjoj polovici trbuha, a u slučaju cerebralnog infarkta javljaju se poremećaji u živčanom sistemu, objašnjavaju specijalisti. Postoji i aritmični srčani udar, koji može dovesti ne samo do gubitka svijesti, već i do kliničke smrti.

Zanimljivo je da u srčanom napadu ponekad boli samo lijeva ruka. Svi ljudi u riziku trebaju biti posebno oprezni.

• Prema stručnjacima s Harvard Medical School, želučana kiselina je također vjesnik "tihog srčanog udara" i srčanog udara koji može proći nezapaženo.

• Kardiolozi sa Univerziteta Guangzhou ukazuju na još jedan vrlo neobičan znak koji sugerira probleme sa srcem. I oni preporučuju obraćanje pažnje na boju jezika, tvrdeći da to pomaže u utvrđivanju sve većeg rizika od srčanog udara. To je crveni jezik s bijelim premazom na sebi. Objašnjavaju da kod pacijenata sa zatajenjem srca jezik može postati još svjetliji, a naslaga može postati žuta. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom