7 namirnica koje će štitnjača raditi poput sata

7 namirnica koje će štitnjača raditi poput sata
7 namirnica koje će štitnjača raditi poput sata


Štitnjača je jedan od najvažnijih organa, njen poremećaj odmah utiče na ljudsko zdravlje. Problemi sa štitnjačom utiču na rast i razvoj tijela, rad mozga, srca i druge fiziološke procese.

Da biste spriječili bolest i poboljšali funkcioniranje štitnjače općenito, važno je pravilno jesti. Naime, u prehranu uvrstite one proizvode koji ovom tijelu pružaju sve potrebne vitamine, elemente u tragovima i aminokiseline.

Korisni proizvodi za štitnjaču

Jabuke

Njihovom upotrebom štitite štitnjaču od stvaranja ćelija karcinoma. Pored toga, važno je jesti cijelo voće, barem s vremena na vrijeme, tj. s kožicama i sjemenkama. Posebno su vrijedna sjemena jabuka koja sadrže do 15% masnog ulja i joda, kao i vitamin B17 (pruža prevenciju protiv raka).

Rajska jabuka

Rajska jabuka sadrži jod, kao i magnezijum, natrijum, gvožđe, vitamine A, C i P. Jod je uključen u sintezu štitnjače, utiče na metabolizam. Stoga, što češće koristite deserte od njih.

Morske alge

Uz veliku količinu joda, sadrže oko 40 vitamina i elemenata neophodnih za pravilan rad štitnjače.

Morski plodovi

Zbog visokog sadržaja joda, kao i cinka, vitamina B12 i drugih elemenata u tragovima, dobro jača štitnjaču. Čak i u konzerviranom obliku meso rakova, škampa, školjki zadržava svoja korisna svojstva.

Crvena riba

Sadrži aminokiselinu tirozin, koja je neophodna za sintezu hormona štitnjače, a izvor je korisnih omega-3 masnih kiselina, neophodnih za pravilan rad štitnjače.

Borovnica

Borovnice su rekordni prvaci u pogledu sadržaja antioksidanata. Poboljšava štitnjaču, normalizuje sintezu hormona.

Spanać

Biljni karotenoidi, kojima je španać bogat, blagotvorno djeluju na štitnjaču.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi aktiviraju štitnjaču i doprinose boljoj apsorpciji joda u tijelu. Za najbolji učinak preporučuje se uzimanje s medom. Da biste to učinili, umiješajte 3-4 oraha u šoljicu i dodajte 1 kašiku.meda. Jedite ujutro natašte 7-14 dana.

Uzmite gore navedene proizvode što je češće moguće i ne trebate pribjegavati liječenju štitnjače. Napomena: stručnjaci savjetuju da štitnjaču "hranite" navečer - tako će korist biti maksimalna. Budi zdrav! I podijelite informacije s prijateljima.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom