Brezove "suze": kakva je korist od brezovog soka?

Brezove "suze": kakva je korist od brezovog soka?

April i maj su vrijeme za sakupljanje soka od breze. Ovo piće je sjajan način da dopunite svoj dnevni obrok vitaminima u kasno proljeće dok uzgajate lokalno voće i povrće.

Koji su korisni vitamini i minerali sadržani u "suzama" breze?

Aktivno kretanje soka u biljkama započinje u rano proljeće. Međutim, sok od breze koja plače, kako je još nazivaju, moguće je sakupljati do sredine maja.

Brezin sok sadrži mnoge korisne supstance: vitamin C, vitamine B, organske kiseline, prirodne šećere - glukozu, fruktozu, saharozu, mnoge elemente u tragovima poput gvožđa, mangana, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, kao i biološki aktivne supstance. Tonizirajući učinak brezove sokove posljedica je djelovanja svih ovih vitamina i minerala. Tako, popivši čašu brezovog soka, ne dobijate samo koktel vitamina, već i punite baterije. 

Uz to, sok ima malo kalorija (prema različitim izvorima, samo 8 do 24 kcal na 100 ml soka). "Brezove suze" mogu se pohvaliti i sposobnošću liječenja bolesti želuca i jetre, ublažavanja glavobolje i utjecaja na stanje organizma u cjelini. Uz to, kozmetolozi osiguravaju da pranje sokom od breze pozitivno utječe na izgled kože, bori se protiv pigmentacije i akni. Stoga ne biste trebali samo piti eliksir, već i prati se s njim.

Nema kontraindikacija za njegovu upotrebu, osim alergija na polen breze i hroničnih upalnih bolesti želuca.

Sastav brezovog soka određuje njegov okrepljujući učinak na ljudsko tijelo, što pomaže u borbi protiv proljetnog umora i depresije.

Svježe ubrani sok od breze brzo se kvari, jer se ne bere u sterilnim uvjetima. Na sobnoj temperaturi, nakon nekoliko sati sok više nije za piće. Može se čuvati u frižideru najviše 2 dana. Tada može fermentirati.

Zbog toga ga je zbog dužeg čuvanja potrebno sačuvati. Naravno, sokovi iz konzerve sadrže manje vitamina i biološki aktivnih tvari, ali mikro i makroelementi ostaju. U svakom slučaju, hranjiva vrijednost takvog soka je niža. Nekad su od brezinog soka radili sirup od breze. Ovo je vrlo ukusan proizvod koji podsjeća na javorov sirup koji je omiljena delikatesa u Kanadi.

Vrijedno je zapamtiti da je sokove breze potrebno sakupljati sa drveća koje raste daleko od grada i autoputeva. U urbanim sredinama, zemljište, voda i vazduh jako su zagađeni ljudskim proizvodima. To može biti olovo, teški metali izgorjelih vozila, kadmij, u nekim regijama mogu sadržavati i povećane količine žive, arsena i pesticida.

Sve ove supstance, nakupljene u tlu i vodi, mogu ući u biljna tkiva i sok. I, naravno, sokom od breze možete dobiti veću dozu ovih otrovnih supstanci, koje imaju izražen negativan utjecaj na sve organe i sisteme tijela. Olovo i arsen posebno uništavaju nervni sistem. Naravno, njihov utjecaj neće biti neposredan. Međutim, negativni efekti u tijelu mogu se akumulirati, a zatim razviti u brojne hronične bolesti.

Kako sakupljati sok od breze?

Pažljivo izbušite rupu na drvetu promjera 1-2 cm na visini od oko 40-50 cm od tla. Ne biste trebali odabrati ni vrlo mlado ni vrlo staro drvo.

Umetnite žlijeb (neki koriste suhe stabljike trave) i prilagodite bocu tako da sok teče u nju.

Ne preporučuje se sakupljanje više od 1-2 litre od jedne breze. U suprotnom drvo može umrijeti.

Nakon sakupljanja soka, pažljivo zatvorite rupu voskom, mahovinom, čepom za boce, glinom, sapunom za veš.

Konzerviranje

Nudimo vam recept za konzerviranje soka od breze s toplinskom obradom. Nažalost, ovim načinom pravljenja ukusne tečnosti gube se neki vitamini i hranjive sastojke, ali piće ostaje ukusno.

Za pripremu soka od breze kod kuće trebat će vam: 7 litara soka od breze; 1 limun; 1 pomorandža; grančica sušene mente (dodana po ukusu, ali s ovim sastojkom napitak će dobiti zanimljiviju aromu); 1 šolja šećera. Sipajte sok u veliku šerpu, dodajte šećer. Kuvati na umjerenoj vatri. Čim tekućina počne kipjeti, sakupljajte žlicom svu pjenu iz soka i uklanjajte je. Ako to ne učinite, istaložiće se u tegli. Nakon ključanja dodajte pola limuna, pola naranče (limun i naranču je bolje narezati na kriške) i suhu stabljiku mente, a zatim smanjite vatru na minimum i dinstajte 10-12 minuta.

Staklenke moraju biti sterilizirane prije nego što napravite sok. Važno je to učiniti vrlo pažljivo kako ne biste pokvarili piće. Isperite teglu čistom spužvom pod vrućom vodom sa sodom bikarbonom, a zatim sterilizirajte staklene posude na način koji vam odgovara. Ako odlučite sok od breze čuvati u bocama, samo ih isperite vrućom vodom i sodom bikarbonom. Nakon uklanjanja soka s ringle, pažljivo procijedite tečnost.

Preostalu polovinu limuna i naranče, isečene na krugove, stavite na dno tegle. Ulijte sok, zatvorite metalnim čepovima i zavrnite ga naopako na hladnom mjestu.

Možete sipati svjež, nekuhan sok u boce i staviti ih u zamrzivač. Ova metoda je poželjnija jer u njoj pohranjuje sve korisne tvari.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom