Med se ne smije zagrijavati

Med se ne smije zagrijavati
Med

Na internetu se mogu naći informacije da se ne preporučuje brzo i naglo zagrijavanje meda na visokim temperaturama jer proizvodi kancerogene tvari. Ali važnije je ono što se kaže u naučnoj literaturi. Tzv hidroksimetilfurfural (HMF) je međuprodukt razgradnje šećera.

Upravo ta riječ plaši one koji žele kuhati s medom, jer je to potencijalna kancerogena tvar.

Ali nemojte žuriti da odustanete od meda. HMF se nalazi ne samo u medu, već i u voćnim sokovima, sušenom voću, alkoholu, sirupima, slatkim gaziranim sokovima i tjestenini. Pčele često jedu sirupe koji sadrže i HMF. Ova supstanca je opasna za insekte i pri visokom sadržaju umiru. 
Zaista, kada se zagriju, blagotvorna svojstva meda trpe, korisni enzimi se deaktiviraju i u malim količinama nastaje hidroksimetilfurfural. Ali ovo nije opasno po život. Ne više od čaše soka od jabuke i kifla od maka. 

Prema međunarodnim standardima Codex Alimentarius, med se ne smije zagrijavati jako i dugo, jer to negativno utječe na njegova korisna svojstva. I ovdje se ne radi o žličici meda u čaši vrućeg mlijeka. 

A šta učiniti onima koji ne žele stvrdnuti med? Možete samo staviti med u toplu vodu. Temperatura od 40-50 stepeni smatra se sigurnom. Ako ste ekstravagantnija osoba, možete iskoristiti grijač, električne ploče ili ultrazvuk.

Prema češkim studijama, kratkotrajni učinci mikrovalnih pećnica nemaju velik negativan utjecaj na med, posebno kod kuće. Stoga, bez straha i bez predrasuda, med stavite u svježe skuhani čaj, koristite mikrovalnu pećnicu i ne brinite. 

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom