Zašto i kako je toaletni papir opasan po zdravlje

Zašto i kako je toaletni papir opasan po zdravlje

U današnje vrijeme teško je zamisliti život bez toaletnog papira. Uglavnom je namijenjen ljudima nakon defekacije ili mokrenja. 

Utvrđeno je da je toaletni papir prvi put korišten u Kini 589. godine. Od tada do danas, međutim, pretrpio je transformaciju.
 
Liječnici su otkrili da upotreba toaletnog papira često dovodi do razvoja različitih patologija. Naučnici ovu činjenicu pripisuju činjenici da toaletni papir ne uklanja u potpunosti sve tragove izmeta s površine kože.

Preostala kontaminacija doprinosi širenju patogenih bakterija i, kao rezultat, pojavi mokraćnih infekcija. Zauzvrat, trljanje suhim toaletnim papirom dovodi do pojave analnih pukotina, kao i hemoroida.

Uz to, toaletni papir može sadržavati hemijske aditive, poput mirisa, čiji su učinci na tijelo potpuno nepredvidljivi.

Naučnici prepoznaju da su ovi spojevi sposobni da izazovu razvoj kanceroznih tumora. Liječnici savjetuju da se odreknete toaletnog papira, umjesto njega koristite kadu s bideom ili samo vlažnim maramicama.

Primjedbe

Popularni postovi

Bilo koja medicinska informacija objavljena na ovoj web stranici nije zamjena za informisani medicinski savet i ne biste trebali preduzimati nikakve radnje pre nego što se konsultujete sa zdravstvenim radnikom